Коя е тази страна?

6068
Коя е тази страна?

Тя е малка, няма излаз на море и в нея се говорят официално четири езика. Не, не става дума за Швейцария. Страната, за която говорим, е дори пълна противоположност на богатата Швейцария. Досещате ли се коя е тя?

Ето и още няколко жокера - намира се в Източна Европа, има обща граница с Европейския съюз, а четирите ѝ официални езика са: румънски, руски, украински и гагаузки.

Вероятно вече сте се досетили. Става въпрос за Молдова. Със своята площ от 34 000 кв. км и население от 4 милиона души тя е дори по-малка от Швейцария, но пък може да се сравнява с нея по своя етнически състав - в страната, заключена между Румъния и Украйна, живеят четири народностни групи. Най-малката от тях са 150 хиляди гагаузи. Представителите на този тюркски народ обитават район в южната част на страната, голям колкото кантона Цюрих. Подобно на швейцарските кантони, и гагаузкият район има широки автономни права.

Позорният бизнес на Турция

В Анадола вино се е произвеждало още преди 7000 години, а в наши дни Турция е на шесто място в света по производство на грозде. Но сам...

Почти като в Швейцария

Гагаузките органи на самоуправление разполагат с широки правомощия и висока степен на независимост от централната власт. В компетенциите на местните власти не влизат единствено въпросите на външната политика, националната сигурност и правосъдието. По всички останали теми, вкл. данъчната политика, решенията се вземат самостоятелно в админстративната столица на гагаузите Комрат.

В най-източните части на Молдова по границата с Украйна (Приднестровието) пък живее рускоговорящо население. След разпада на Съветския съюз в този район дори се стигна до война, целяща откъсването му от Молдова. Днес Приднестровието е нещо като миниатюрна държава, която не е призната международно. Тя оцелява единствено благодарение на щедрите финансови и енергийни помощи от Русия. По данни на неправителствената молдовска организация "Асоциация за външна политика", за последните 5 години Молдова е получила преки помощи от ЕС на стойност 600 милиона долара, или по 164 долара на глава от населението. В същото време Русия е отпуснала на Приднестровието безвъзмездно 2,3 милиарда долара, което се равнява на почти 4 600 долара на глава от населението.

Докато Русия продължава да е така щедра с приднестровците, за тях опцията за интеграцията им в ЕС ще остане непривлекателна. А имайки предвид, че условието за това е реинтеграцията на района в Молдова, то на всички става ясно, че това ще е доста трудно начинание. Освен това за една голяма част от елита на тази област членството в Европейския съюз ще означава загуба на привилегии и влияние.

Деца убиват деца

Има го във всички цветове, даже в розово. И може да се намери навсякъде в Америка. Малокалибреният Крикет 22 е любима "играчка" на мно...

Русия или ЕС?

Теоретично в Приднестровието би могъл да бъде приложен опитът с гагаузката широка автономия. Наблюдатели обаче твърдят, че въпреки официалната реторика на Кишинев сегашният проевропейски политически елит на страната всъщност не желае връщането на Приднестровието. Причината е повече от прозаична: в момента молдовците са разделени на два равни лагера "за" и "против" проевропейския курс на развитие на страната. Не е нужно да си голям математик, за да пресметнеш, че реинтеграцията на половин милион рускоговорящи молдовци, чиито погледи са обърнати към Москва, категорично би наклонила везните в полза на европесимистите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com