Лют скандал между Испания и Англия за Гибралтар

17086
Лют скандал между Испания и Англия за Гибралтар

Испанската кралица София е отменила пътуването си за церемонията по случай 60-годишнина от възкачването на престола на британската кралица Елизабет ІІ. Съобщението е на сайта на испанския вестник El Mundo, предаде БЛИЦ.
По-малко от 48 часа до началото на посещението правителството на Испания известило представители на двора за необходимостта от отмяната му. Във връзка с това пресслужбата на испанския кралски дом е разпратила съобщения до медиите, в които пояснила, че в създалата се ситуация пътуването до Лондон е „малко уместно”.

Отмяната на визитата е свързана с посещението в Гибралтар на британския принц Едуард и неговата съпруга, което е планирано за 11-13 юни. МВнР на Испания миналата седмица изрази протест по повод плановете на най-малкия син на Елизабет ІІ. При това външният министър обърнал внимание, че визитата на испанската кралица носела частен характер и поради това можела да се състои, независимо от официалната позиция на правителството.

На 16 май обаче станаха известни два факта, които повлияха за промяна на решението на испанското правителство: Първо, Гибралтар заявил претенции върху териториалните води в района на Гибралтарската скала и, второ, за празнуването на юбилея на Елизабет ІІ бил поканен оркестърът на гибралтарския полк.

В Бъкингамския дворец не са коментирали отмененото посещение, но в британското посолство в Мадрид са заявили, че празникът е частно мероприятие, към което британското правителство няма отношение.

El Mundo припомня, че през 1981 година испанската кралска двойка не отишла на сватбата на принц Чарлз и Даяна Спенсър, тъй като младоженците планирали да се спрат на Гибралтар по време на сватбеното си пътешествие. През 2009 година, когато Гибралтар е посетен от британската принцеса Ана, испанското правителство изразило рязък протест.

Следва да се припомни, че в съответствие с Утрехтския мирен договор от 1713 г. Испания е отстъпила Гибралтар на Великобритания. Мадрид сега заявява права върху този британски доминион, но Лондон твърди, че населението на анклава не иска да се връща под управлението на Испания. На референдума през 2002 г. 98 процента от гибралтарците са гласували за запазване на британското управление.

В Гибралтар живеят около 29 хиляди души. Според една легенда британското управление върху територията ще се запази, докато там живее макар и един магот – единствената маймуна, живееща на свобода в Европа.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com