Македония предлага "Трето полувреме" за "Оскар"

10549
Македония предлага "Трето полувреме" за "Оскар"

Филмът „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски е македонският кандидат за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм, пише днес македонският ”Утрински весник”. Филмът е бил номиниран от Дружеството на филмовите професионалисти. В конкуренция били три филма.

Над 30 журналисти от България са акредитирани за премиерата на „Трето полувреме”, която ще се състои в рамките на кинофестивала „Братя Манаки” в Битоля, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

Македонската диаспора призова за преразглеждане на Охридския договор

Обединената македонска диаспора призова за преразглеждане на Охридския рамков договор, предаде електронното издание на македонския вест...

„Предизвикателство е самият филм, който през изминалите десетина месеци беше част от дневния ред на българските медии, стана тема за дебат на българските евродепутати и Хелзинкския комитет. Реакциите на София бяха заради сцените, в които се вижда, че българската армия помага на германската при транспорта на евреите в лагера на смъртта”, пише вестникът.

„Никога не съм очаквал, че ще има политически реакции. Започнаха преди десет месеца и продължават все още. Където можех, опитах се да докажа, че обвиненията са лъжа. Спекулация е всичко което се казва без да се гледа филма, или да се прочете сценарият”, заявил режисьорът на „Трето полувреме” Дарко Митревски. Той е изтъкнал, че няма намерение да се занимава с обвиненията.

„Всичко приключва в събота. Ще се окаже, че балонът ще се спука звучно и всички обвинения в шовинизъм или антибългаризъм ще бъдат пуснати по водата. Във филма няма нито дума, нито секунда, нито лоша мисъл за България. Този филма е „за”, а не „против”. Говори за любов, за малки хора, които в трудни времена стават герои”, заявил Митревски.

Директорът на фестивала „Братя Манаки” Лабина Митевска е заявила, че интересът на българските медии тази година бил огромен.

Македонският "Дневник": Българите влязоха в гръцките чехли

На Балканите стана модерно да се демонстрира сила, да се поставят условия, да се покаже кой на кого е, особено ако едната страна е член...

„Някои от българските журналисти ще бъдат акредитирани, някои ще получат билет, а някои ще гледат втората прожекция, която ще се състои същия ден”, заявила Митевска. Министърът на културата на Македония Елизабета Канчевска-Милевска от своя страна е заявила, че се радва, че фестивалът ще бъде открит и закрит с два македонски филма – „Трето полувреме” и „Балканите не са мъртви”.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com