Премиерът се стяга за председателството на Съвета на ЕС

7704
Премиерът се стяга за председателството на Съвета на ЕС

Кабинетът "Борисов" има нова приоритетна цел.

Министър-председателят е впрегнал всички звена на властта в подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС.

Премиерът ще участва утре в благотворителна футболна среща

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва утре, 13 септември, в благотворителен мач между звездите на българския футбол и техни к...

"Темата вече е на дневен ред. Независимо, че събитието е далеч в бъдещето (втората половина на 2018 г., бел.ред), подготовката ни трябва да започне възможно най-рано", каза в парламента премиерът Бойко Борисов.

Той участва в представяне на доклад относно развитието на приоритетните за Република България теми и досиета по време на Датското председателство на Съвета на ЕС (януари – юни 2012 г.) и основни приоритети по време на Кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли – декември 2012 г.).

"Първите 6 месеца на 2012 г. бяха проведени интензивни преговори по ключови теми на ЕС – финансовата рамка, развитието на кохезионната политика, селскостопанската политика. Датското председателство постигна напредък по тях. Основен акцент бяха преговорите за финансовата рамка за следващия програмния период. България постигна напредък по два важни приоритета – отделянето на кохезионната политика в отделен подраздел на финансовата рамка и продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва”, посочи Борисов.

„На 1 юли Кипър прие председателството на ЕС. Кипърското председателство акцентира на 4 теми – устойчива Европа; Европа с икономики, основани на ръст; Европа, по-обърната към своите гражданите; Европа по-близо до своите съседи”, каза премиерът.

Особено критично към работата на правителството в тази посока се изказа депутатът от КБ и бивш финансов министър Пламен Орешарски, веднага след резюмето на премиера. Шеста година България е член на ЕС и преобладаваща част от периода е при управлението на ГЕРБ, но нито един от приоритетите им не е реализиран, каза той. Провали се широко прокламираното членство в ERM 2 и в Шенген. Нашата страна не стартира добре при усвояване на еврофондовете, но ,все пак, заемахме средните места по този показател в ЕС, а сега сме на едно от последните места, добави Орешарски.

Съществува вече реална опасност да загубим заделените за нас средства и не планираме какво финансиране ще искаме занапред и за какви политики, предупреди той. И как това ще охлаби натискът на гражданите ни към европейските трудови пазари. Орешарски се спря и на другите основни секторни политики и приоритет и извеждането на старите ядрени мощности, състоянието на финансовия бизнес в България, селскостопанската политика, наука и иновации и др. Представеният доклад е формален и липсва анализ на връзката между мастните и европейски политики, обобщи той.

Бойко: Руският иск е вероломно нападение

Руският иск за 1 млрд. евро за АЕЦ "Белене" е вероломно нападение. Това е заявил Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет, ...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество