Минута мълчание за загиналите в Япония

5575
Минута мълчание за загиналите в Япония

С наведени глави, затворени очи и сключени за молитва ръце, днес японците потънаха в минута мълчание в 14:46 часа, точно две години след силния трус, смъртоносното цунами и ужасната ядрена авария във Фукушима.

Тази катастрофа отне живота на 15 881 души, а 2668 души все още са в неизвестност. 2554 японци пък са починали поради влошаване на условията им на живот в резултат на инцидента.

В много от засегнатите градове животът застина за една минута. В Ишиномаки жителите почетоха паметта на 4000 свои съграждани, без да забравят травмата от смъртта на 70-те ученици от началното училище, които са били отнесени от вълните, докато са се опитвали да стигнат до хълм, за да се спасят.

За втора поредна година сирените отекнаха, за да отбележат тъжната годишнина в крайбрежния град, както и по цялото източно крайбрежие на Япония.

В Токио император Акихито се поклони пред паметта на загиналите в рамките на национална церемония, в която взе участие и премиерът на страната Шиндзо Абе. Той изрази желание хората да не забравят погубения живот, нито тези, които живеят „в трудни условия, в убежища и в бедстващите региони”. В речта си императорът подчерта необходимостта от обучение на населението, за да бъде ограничен броят на жертвите при бъдещи бедствия.

От своя страна, премиерът Абе се ангажира да изгради една по-устойчива на бедствия Япония и призова за подкрепата на народа. От връщането си на власт през декември досега лидерът на японската десница е посетил бедстващия регион три пъти, докато управлението на природната катастрофа от страна на лявоцентристките му предшественици бе остро критикувано.

В 14:46 часа в петък, 11 март 2011 година, страната бе разтърсена от чудовищен трус с магнитуд 9 по скалата на Рихтер и център на няколко десетки километра от североизточния крайбрежен град Хоншу. По-малко от час по-късно огромна вълна, на места над 20 метра, заля региона на Тохоку, помитайки всяко живо същество по пътя си, разрушавайки пристанища, къщи и заводи и предизвиквайки ядрена авария във Фукушима.

Две години след инцидента полицията в префектура Мияги се опитва отчаяно да открие телата на изчезналите, без които семействата не могат дори да обявят траур.

По крайбрежието възстановителните работи все още продължават. Много бе направено за отстраняването на отломките, асфалтирането на пътищата и изграждането на жизненоважните инфраструктури, но въпреки това над 315 хиляди души все още живеят във временни жилища.

В авариралата атомна електроцентрала „Фукушима Даичи”, където 4 от шестте реактора бяха опустошени от цунамито, положение се стабилизира, но ще са нужни 40 години за разглобяването на авариралите съоръжения.

От своя страна, въпреки вдъхващите сигурност изследвания на властите населението все още се притеснява от последствията от радиацията. Днес екологичната организация „Грийнпийс” отправи критики към японското правителство за недостатъчна подкрепа към изселените хора, които са напуснали региона заради радиацията. „Семействата и общностите се разделят, някои са разорени, броят на разводите и психичните проблеми расте”, подчертава организацията, позовавайки се на резултати на местните лекари.

През изминалия уикенд в цяла Япония бяха проведени демонстрации против ядрената енергетика, докато правителството иска да поднови работата на смятаните за безопасни реактори след нови тестове на сигурността. В момента едва две от 50-те ядрени съоръжения в страната се намират в експлоатация.

АФП

Япония отбелязва 2 години от труса във Фукушима

Японците запазиха минута мълчание в 14,46 ч. местно време в памет на около 20 000 души, които загинаха или изчезнаха след земетресени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com