Младенов: Сега всичко зависи от Македония

10538
Младенов: Сега всичко зависи от Македония

България е уведомила европейските институции за случая с двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия. Това каза в „Денят започва" на БНТ външният министър Николай Младенов. Той потвърди, че за азиатската страна е тръгнал представител на външното ни министерство. Най-важното сега е да се допусне обжалване на присъдите. Разрешението трябва да даде специална съдебна комисия в Малайзия, предаде КРОСС.

Попитан за членството на Македония в ЕС, той заяви, че всичко зависи от нашата съседка. Засиленото националистическо говорене, проблемите на българския бизнес в страната и дискриминацията на хора, които са с българско самосъзнание, са сред основните проблеми, които Македония трябва да реши, за да се присъедини към ЕС. Нашата подкрепа за членството на Македония остава категорична, но зависи какви мерки ще вземат властите в Скопие, за да се подобрят тези неща, заяви той.

Според него една страна става готова за членство в ЕС, когато приключат преговорите за присъединяване. "Ние сме убедени, че една страна, когато се присъединява към съюза, не го прави само формално, но спазва и духа на ЕС. Случаят с националистическото говорене е много рисков във всяка държава", заяви Младенов.

Запитан дали нещо се е случило, за да се втвърди позицията на страната ни към Македония, Младенов заяви, че не е съгласен с формулировката и че от началото на мандата на правителството те са намеквали многократно за промяна на антибългарското поведение.

"Нашето желание винаги е било да намерим решение на проблемите внимателно и коректно. Единствено македонското правителство може да спре страната си", категоричен беше външният министър.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com