Молдовските румънци към Путин: Изтегли окупационните войски!

6887
Молдовските румънци към Путин: Изтегли окупационните войски!

Либералната партия в Молдова, член на управляващия страната алианс "За европейска интеграция", изпрати писмо до новоизбрания президент на руската федерация Владимир Путин, съобщава порталът "Moldnews", цитиран от КРОСС.

В писмото ръководството на организацията иска от Кремъл "незабавно и безусловно" да изтегли "руските окупационни войски и въоръжение" от Приднестровието и най-сетне Русия да приеме "идеята за независимост и пълна свобода на молдовските румънци".

Интересен е фактът, че посланието към Путин е изпратено в навечерието на 16 май, когато ежегодно се чества годишнина от освобождаването на Бесарабия от османско господство и присъединяването й към Русия. Тази година - 2012 г., се явява и юбилейна, тъй като се навършват 200 години откакто Бесарабия е освободена от османските нашественици. 

Текстът на писмото беше нарочно прочетен пред паметника на жертвите на тоталитарния комунистически режим от министъра на младежта и спорта Йон Чобану. В него се посочва, че младите хора на Молдова не могат да забравят, че "главното зло" на "това трагично парче земя води началото си още от съдбовната 1812 г." От тогава до днес, според тях, продължава окупацията на страната.

По думите на румънските националисти в Молдова, "ние, молдовците, не можем да кажем, че наистина сме свободни хора, докато руските войски продължават да заемат част от суверенната територия на Република Молдова". "С изключение на периода от 1918 до 1940 г. когато Бесарабия е част от Румъния, "руската окупационна армия се намира в Молдова вече 178 години", се казва още в съобщението.

Редактор: Ая Косарова

Рогозин предлага Молдова да стане федерация

Общата държава на Молдова и Приднестровието може да бъде само федерация или конфедерация, смята руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, пи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com