НАТО: Съкращаваме ядрените арсенали, ако и Русия го направи

6493
НАТО: Съкращаваме ядрените арсенали, ако и Русия го направи

НАТО остава ядрен алианс, като възможността за подмяна на ядреното въоръжение е по-скоро теоретична, се казва в декларация, разпространена по време на срещата на Алианса в Чикаго, предаде БГНЕС.

"Обстоятелствата, при които би могла да възникне необходимост от подмяна на ядрените въоръжение, са малко вероятни. Докато съществува ядрено оръжие, НАТО ще остане ядрен алианс. Ядрените държави в НАТО - САЩ, Великобритания, Франция - се явяват висш гарант на сигурността на останалите съюзници, се казва още в декларацията, в която се отбелязва, че Вашингтон, Лондон и Париж поемат ангажимент и за неразпространение на ядрено оръжие в други страни".

В документа се казва още, че НАТО е готов на съкращение на нестратегическите ядрените арсенали, но само при условие, че Русия предприеме аналогични стъпки.

В тази връзка Алиансът се ангажира "да обменя идеи в областта на прозрачността и укрепването на доверието с Русия" с цел "по-добро взаимно разбиране", "по-голяма безопасност за целия свят" и "създаването на условия за целия свят без ядрено оръжие".

НАТО предава контрола на Афганистан

Лидерите на НАТО одобриха планове за предаване на афганистанските сили на отговорността за сигурността в страната им до средата на 20...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com