НАТО предава контрола на Афганистан

3462
НАТО предава контрола на Афганистан

Лидерите на НАТО одобриха планове за предаване на афганистанските сили на отговорността за сигурността в страната им до средата на 2013 г., докато чуждестранните сили постепенно изместват фокуса от боен към подпомагащ режим.

В декларация, оповестена в рамките на срещата на върха в Чикаго, съюзниците потвърдиха плановете си да изтеглят бойните си части до края на 2014 г. и да оставят в страната обучаваща мисия.

"Необратимото предаване на пълната отговорност за сигурността от Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) на Афганистанските национални сили за сигурност е на път да бъде завършено до края на 2014 г.", обявиха лидерите на Алианса. Афганистанският президент Хамид Карзай съобщи миналата седмица, че силите му са готови да поемат контрола върху сигурността в редица нови провинции, предоставяйки им отговорността за защитата на 75% от населението на Афганистан.

"До средата на 2013 г., когато петият и последен пакет от провинции започне прехода, ще достигнем важен крайъгълен камък от нашата Лисабонска пътна карта и афганистанските сили за сигурност ще поемат контрола върху сигурността в цялата страна", се казва в декларацията, имайки предвид срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 г.

"На този крайъгълен камък, когато ИСАФ прави преход от фокусирането главно върху бойните действия към предоставянето на обучение, консултации и подкрепа на афганистанските сили за сигурност, ИСАФ ще може да гарантира, че афганистанците имат нужната им подкрепа, докато се приспособят към нарасналата им отговорност", се казва още в декларацията.

"Ние постепенно и отговорно изтегляме силите си, за да завършим мисията на ИСАФ до 31 декември 2014 г.". 28-те страни членки, които обсъдиха положението в Афганистан късно снощи, ще се срещнат днес с 22-та си партньори в афганистанската мисия и с президента на Пакистан Асиф Али Зардари.

В декларацията се посочва, че ръководената от НАТО бойна мисия ще приключи до края на 2014 г.

"НАТО е готов да работи за установяване, по искане на правителството на Ислямска република Афганистан, на нова мисия след 2014 г. с различен характер в страната, за да обучава, консултира и подпомага афганистанските сили за сигурност, включително афганистанските сили за специални операции.

"Това няма да бъде бойна мисия. Ние възлагаме на Северноатлантическия съвет да започне незабавно работа върху процеса по военно планиране за периода след мисията на ИСАФ", се посочва в декларацията.

Редактор: Георги Иванов

Литва: НАТО да отговори на милитаризацията на Калининград

Северноатлантическият алианс трябва да осигури система за сдържане в отговор на укрепването на руските стратегически настъпателни въоръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия