Нетаняху изрази съмнение в безпристрастността на ЕС

7548
Нетаняху изрази съмнение в безпристрастността на ЕС

Решението на Брюксел да изключи окупираните от Израел територии от сътрудничеството си с еврейската страна поставя под съмнение безпристрастността на ЕС към мирния процес в Близкия изток. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от АФП.

Европейското решение представлява „опит да се очертаят границите на Израел с принуда и по-скоро чрез икономически натиск, отколкото чрез преговори”, заяви Нетаняху.

Израел е гневен от директива на ЕС

Официални представители на Израел критикуваха остро директива на ЕС, която ще бъде огласена в петък и ще влезе в сила от 2014 г. Спор...

„Това засилва палестинската позиция и кара Израел да се съмнява в безпристрастността на Европа” по отношение на мирния процес.

Новата европейска разпоредба, която трябва да бъде публикувана официално тази седмица, налага всички споразумения между Израел и ЕС да посочват изрично, че няма да се прилагат в палестинските територии, които са окупирани от Израел от 1967 година насам. По този начин от договорите ще бъдат изключени Западният бряг, Източен Ерусалим, Ивицата Газа и Голанските възвишения.

Според Нетаняху текстът създава „политическа и икономическа Берлинска стена в центъра на Ерусалим”. Освен това, според него е немислимо Израел да се върне към границите от 1967 година, тъй като това би било опасно за страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com