Израел е гневен от директива на ЕС

11361
Израел е гневен от директива на ЕС

Официални представители на Израел критикуваха остро директива на ЕС, която ще бъде огласена в петък и ще влезе в сила от 2014 г. Според документа на 28-те страни членки ще бъде забранено да имат делови отношения с израелски селища в окупираните територии, вкл. с Източен Йерусалим, предаде БГНЕС.

Пожелал анонимност представител на Йерусалим определя действията на Брюксел като асиметрично нападение срещу Израел.

"Когато става дума за териториални спорове, ЕС предпочита да атакува малка страна като Израел, но не и да говори с по-мощни държави, тъй като се страхува от ответни действия", заявил израелецът. Директивата забранява всякакво държавно финансиране или отпускане на заеми за проекти в израелските селища в окупираните територии, твърдят медиите в Обетованата земя. Йерусалим само бил информиран за решението в последния момент.

Говорителят на ЕС Давид Крис каза следното по въпроса: "Директивата очертава разграничаването между Израел и израелските общности на Западния бряг, Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Голанските възвишения".

Заместник-външният министър на Израел Зеев Елкин определи пред армейското радио на страната си като "грешка" директивата на ЕС. Според него с това решение се подкопавала всяка възможност за възстановяване на мирните преговори с палестинците: "Това е много обезпокоителна директива, която се появява в неподходящ момент, тъй като тя само ще засили съпротивата сред палестинците за възобновяване на преговорите".

Крис подчертава необходимостта Израел да се съобразява напълно с директивата, за да бъде гарантирано осъществяването на съвместни проекти за периода 2014-2020 г. Елкин отхвърли категорично тази възможност в интервю за в. Аарец:"Не сме готови да се подпишем под подобна клауза към споразуменията ни с ЕС, което би могло да доведе до спиране на икономическото сътрудничество и да причини големи щети на Израел".

Дани Даян, лидерът на Съвета Йеша (организация, обединяваща градските съвети на еврейските селища на Западния бряг) излезе с декларация, в която се казва: "След като се съобразява с най-радикалните палестински искания, ЕС повече не може да бъде приеман нито като неутрален, нито като обективен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com