ОССЕ: Изборите в Беларус не бяха нито свободни, нито безпристрастни

4388
ОССЕ: Изборите в Беларус не бяха нито свободни, нито безпристрастни

Парламентарните избори, спечелени от управляващите в Беларус, не бяха нито свободни, нито безпристрастни, нито конкурентни, съобщиха наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде БГНЕС.

"Тези избори не бяха конкурентни от самото начало", заяви Матео Мекаки, специален координатор на наблюдателната мисия на ОССЕ. "Свободните избори зависят от това дали хората могат да говорят свободно, да се организират и да се кандидатират за даден пост, а ние не видяхме това в тази кампания", допълни той.

Антонио Милошоски, ръководител на дългосрочната наблюдателна мисия, заяви, че има "сериозно безпокойство" заради липсата на подходящи процедури за броене на гласовете или за начини резултатите от вчерашните избори да бъдат проверени.

"Липсата на неутралност и безпристрастност от страна на избирателните комисии значително подкопава общественото доверие в процеса", изтъкна той. Властите заявиха, че избирателната активност на вчерашния вот е била 74,2%, но според опозицията действителната активност е едва наполовина на тази цифра. Те заявиха, че официалната избирателна активност е била надута в резултат на явни фалшификации.

"Трайната липса на подходящо очертани процедури за преброяване означава, че честно преброяване не може да бъде гарантирано", съобщиха наблюдателите в комюнике. "Значителен брой наблюдатели не получиха възможност да наблюдават преброяването и оцениха процеса негативно в значителен брой наблюдавани избирателни секции", се допълва в комюникето. То определя предизборната кампания като "едва видима", а медийното й отразяване като "съсредоточено върху президента (Александър Лукашенко) и правителството с минимално внимание към кандидатите".

Редактор: Яна Баярова

Лукашенко предупреди опозицията да не протестира

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди опозицията да не протестира след обявяването на резултатите от парламентарните и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com