ПАСЕ призова за освобождаването на Тимошенко

4608
ПАСЕ призова за освобождаването на Тимошенко

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за освобождаването на бивши членове на украинското правителство, включително на бившата премиерка Юлия Тимошенко, предаде БГНЕС.

Тимошенко беше осъдена на седем години затвор, след като беше призната за виновна през октомври в злоупотреба с власт. Бившият вътрешен министър Юрий Луценко, един от съюзниците й в Оранжевата революция през 2004 г., също беше признат за виновен в злоупотреба с власт заради това, че е помогнал за предоставянето на незаконна пенсия на шофьора си.

"Фактът, че бившата премиерка Тимошенко остава в затвора и неотдавнашното осъждане на Луценко, независимо от сериозно влошеното им здраве, засилват впечатлението за избирателно правосъдие", съобщи ПАСЕ в комюнике. 48-годишният Луценко беше осъден на 27 февруари на четири години затвор. Той осъди процеса срещу него, като го нарече политическо преследване, практикувано от тайната полиция по времето на Сталин.

"Оценката на политически решения и техните последици е прерогатив на парламентите, а впоследствие - на избирателите, не на съдилищата", отбелязва ПАСЕ. Тя призовава властите в Украйна спешно "да обмислят всички правни средства, с които разполагат, за освобождаването на бившите членове на правителството и да им позволи да участват на предстоящите парламентарни избори".

Украйна е член на Съвета на Европа от 1995 г. Съветът се състои от 47 държави, които се стремят да развиват общи демократични практики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com