Пипалата на "Златна зора" - и в гръцката полиция

6639
Пипалата на "Златна зора" - и в гръцката полиция

Никос Дендиас, министър на обществения ред, издаде нареждане да бъдат разследвани всички обвинения за расистко поведение или произвол от страна на полицаи. В списъка на случаите, събрани от ръководството на полицията, са описани съкрушителни подробности за фашистките действия на полицаи, които са в пълна хармония с практиките на "Златна зора". Има свидетелства за насилие, обида на сексуална основа, кражби, шантаж, побой, както и унищожаване на документи. От досегашното разследване става ясно, че в повечето от случаите полицаите, които участват, поддържат и тесни връзки със "Златна зора". Някои от случаите, по които има предявени обвинения, са предадени на прокуратурата. В останалите правосъдието ще се намеси, след като приключи разследването, предаде GrReporter.

Случаите на расизъм и неизпълнение на дълга от страна на полицаи са като червена лампичка за ръководството на министерството, което реши да бъде безпощадно към всяко престъпление. Политическата заповед на Никос Дендиас към съответните служби да разследва обвиненията на емигрантите и на организациите за защита на човешките права е ясна: всички случаи, които се отнасят до полицейско насилие, да се разследват с предимство. Ако бъде доказана вината на служителите, те ще бъдат наказани тежко, включително и с уволнение.

Предлагат ново опрощаване на гръцкия дълг

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) предлагат да се състои второ за годината преструктуриране на гръ...

Високопоставен източник от министерството заяви пред вестник „Етнос”, че никой не твърди, че няма полицаи, които поддържат връзки със "Златна зора" или са привърженици на идеологията им. Не трябва обаче тяхното поведение да се идентифицира с полицията като цяло, дори не и с повечето полицаи. Ако онези, които се държат като расисти, бъдат разследвани и наказани, ще послужат като пример за другите, които искат да им подражават.

Като доказателство за важността на тези случаи, Никос Дендиас обяви създаването на специални отдели за борба с расисткото насилие. Макар че предстои преструктуриране на полицията, според министъра тези служби трябва да заработят възможно най-скоро.  Според плана, отделите се създават в службите по сигурността в Атина и Солун, а съответни бюра ще функционират и в Атики, както и във всички окръзи. Открива се телефонна линия за приемане на сигнали по тези теми, независимо дали са анонимни или не, срещу полицаи или други граждани. Когато извършителите са граждани, случаите ще бъдат разследвани от съответната служба, а когато са полицаи – от Дирекцията  за вътрешно разследване на гръцката полиция. Дендиас заяви, че това е политическата воля, и това е станало ясно на всички вътре и извън полицията, както и на обществото като цяло. От кадрите на полицията се очаква да изпълняват дълга си, както е определен от Конституцията, законите и вътрешните разпоредби. И в случай на нарушение, няма да има и най-малко снизхождение.

Съществуването на „анклави” на "Златна зора" между униформените стана ясно и от резултатите на предизборните проучвания от май-юни 2012 г. И двете проучвания в 11-те изборни района на Атина, в които гласуват хиляди полицаи, служещи в Атики, процентите на крайната десница бяха рекордни за цяла Гърция. Във всяка от тези избирателни секции  (десет на брой) са регистрирани  между 550-700 гласоподаватели, като 20-30% от тях бяха полицаи, които наклониха резултатите към "Златна зора". Във всички тези секции на изборите през юни "Златна зора" получи между 17,2% и 23,01%, приблизително такава подкрепа за партията показаха и проучванията през май. Ако се сравнят тези резултати с процента на гласуващите там полицаи, става ясно, че около половината от тях са подкрепили "Златна зора". Това става още по-явно, ако се сравнят процентите на крайната десница с резултатите в секции, където не гласуват полицаи. В тях "Златна зора" е получила около 5,35-6,57%.

Редактор: Десислава Ушатова

Маларията се е завърнала в Гърция

Локали избухвания на малария се наблюдават в Гърция от 2011 година, макар пред близо 40 години страната да бе обявила, че е преборила...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com