Победата на Оланд е провал за Меркел

5606
Победата на Оланд е провал за Меркел
Германската преса коментира политическия удар, който канцлерката понесе

Победата на кандидата социалист Франсоа Оланд в президентските избори във Франция е провал за германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепяше докрай консерватора Никола Саркози, пишат днес германските вестници, предаде БГНЕС.

"Това е повратен момент най-вече за Ангела Меркел: Франсоа Оланд, за когото канцлерката в никакъв случай не искаше да победи, става президент вместо нейния фаворит", пише икономическият вестник "Файненшъл таймс Дойчланд". "Колко неприятно е това... Желанието на Франсоа Оланд да прибави елемента растеж към европейския бюджетен пакт е удар срещу влиянието на канцлерката в Европа", добавя изданието.

"Германците ще останат сами със своя бюджетен пакт", пише в същия дух и консервативният "Ди Велт".

Оланд вижда начало на ново движение в Европа

"Мерси, мерси!" извика Франсоа Оланд пред десетките хиляди симпатизанти, дошли на площада на Бастилията, за да отпразнуват победата н...

Популярният вестник "Билд" подчертава значението на връзката между двете страни, като помества голяма снимка на Франсоа Оланд с насочена към него стрелка и коментар: "Добър ден, г-жо канцлер, ето кой е сега най-важният човек за вашата политика."

Регионалният вестник "Щутгартер цайтунг", предупреждава Оланд за обещанието му да преразгледа бюджетния пакт: "Колкото и незаменима да е Франция за напредъка на Европейския съюз, страната не е достатъчно силна, за да наложи своята воля срещу други страни от тежката категория в общността."

"Тагесшпигел" напомня обаче, че освен Франция, Гърция също е гласувала за партии, които се противопоставят на политиката на бюджетно заздравяване, препоръчвана в Европа от канцлерката Ангела Меркел. "Една Гърция, която вече не иска да съдейства за собственото си оздравяване, и една Франция, която със своята икономическа политика, насочена към предлагането, напуска символично Северна и Южна Европа, това означава да се обърне гръб на бюджетната дисциплина. Това означава Германия да има все по-малко съюзници", добавя берлинския вестник.

"Зюдойюче цайтунг" изразява надежда, че Оланд ще прояви разум и че френско-германският дует - вече "Меркланд" - който ще представя едновременно консервативно-либерална и социалдемократична Европа, ще съумее да убеди другите народи да приемат техните искания.

Оланд - от мекушав апаратчик до шампион на левицата

Той никога не е бил министър, участва за първи път на президентски избори и навлезе в надпреварата, осмиван от всички - прекалено зак...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com