Оланд вижда начало на ново движение в Европа

4380
Оланд вижда начало на ново движение в Европа
Меркел покани Оланд в Берлин

"Мерси, мерси!" извика Франсоа Оланд пред десетките хиляди симпатизанти, дошли на площада на Бастилията, за да отпразнуват победата на социалиста. На същия площад преди 31 години е празнувана победата на първия социалистически президент на Франция Франсоа Митеран, предаде БГНЕС.

От парижката аерогара Бурже, където кацна самолетът Фалкон с Оланд и придружаващите го, президентът се качи на кола, която обкръжена от мотоциклети с многобройна охрана и множество телевизионни оператори се отправи към историческия парижки площад.

Избраният за президент на Франция видя в победата си началото на "движение, което се надига навсякъде в Европа и може би в света".

"Вие сте много повече от народ, който иска да промени, вие сте вече движение, което се надига навсякъде в Европа и може би в света, за да донесе нашите ценности, нашите стремежи и изисквания за промяна. Мерси, мерси, мерси", звучеше леко пресипнал Франсоа Оланд.

После площадът изпя химна на Франция – Марсилезата.

Докато Оланд се подготвяше да излезе на трибуната, малко след полунощ във Франция пристигна информация от Белия дом във Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама поздрави Франсоа Оланд и го покани да посети САЩ.

Германската канцлерка Ангела Меркел също поздрави социалиста Франсоа Оланд за победата и го покани в Берлин, съобщи един от помощниците на новоизбрания президент.

Ръководителят на кампанията на Оланд, Пиер Московици, обяви, че новият френски лидер, който победи Никола Саркози, ще се възползва от поканата "малко след встъпването си в длъжност".

По-рано днес същото сториха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и британският премиер Дейвид Камерън. Германският външен министър Гидо Вестервеле пък определи победата на социалиста като "историческо събитие".

Оланд - от мекушав апаратчик до шампион на левицата

Той никога не е бил министър, участва за първи път на президентски избори и навлезе в надпреварата, осмиван от всички - прекалено зак...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com