Полицията пак обгази десетки хиляди протестиращи на Таксим

7731
Полицията пак обгази десетки хиляди протестиращи на Таксим

Части за борба с масовите безредици на турската полиция прогониха вчера няколко десетки хиляди протестиращи от истанбулския площад Таксим с водни оръдия и залпове сълзотворен газ, предаде АФП.

Според западни медии вчерашните действия на силите за сигурност са били най-брутални от началото на протестите преди близо две седмици. Въпреки акцията на полицията по прочистване на пл. Таксим във вторник сутринта и заканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган за "нулева толерантност към протестиращите", вечерта към площада отново започнаха да се стичат тълпи недоволни от политиката на правителството хора. Те скандираха "Ердоган, подай си оставката!" и "Съпротива!". Тогава силите на реда отново се намесиха и облаци газ обвиха площада. След като множеството беше разпръснато, из малките улици около пл.Таксим започна игра на котка и мишка между протестиращи и полицаи.

Валията на Истанбул Хюсеин Мутлу заяви вчера, че акциите на силите за сигурност по прочистване на пл. Таксим ще продължат денонощно: "Ще продължим да прилагаме мерките упорито, независимо дали през деня или през нощта, докато маргиналните елемента бъдат прочистени и площадът отново бъде отворен за народа". За да смекчи тона, той допълни, че "мерките ще бъдат прилагани грижливо, пред очите на народа, пред обективите на телевизионните камери и погледа на медиите, внимателно и в съответствие със закона", предаде думите му Би Би Си. Мутлу допълни, че протестите "уронвали престижа на страната пред света".

През деня във вторник силите за сигурност използваха булдозери за разчистване на барикадите по и около пл. Таксим. Транспарантите на противниците на Ердоган по сграда до площада бяха махнати, а на тяхно място бяха поставени националният флаг на Турция и огромен портрет на бащата на светската република Мустафа Кемал Ататюрк, чиито принципи всъщност протестиращите защитават. Действията на полицията свариха неподготвени протестиращите, тъй като преди тях Ердоган беше казал, че ще се срещне с техни представители. Вместо това Ердоган изпрати "парламентьори", въоръжени с водни оръдия и сълзотворен газ. В реч пред възторжените депутати от управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитие, предавана на живо по телевизията, премиерът констатира, че "екопротестите са се превърнали в незаконно въстание срещу демократичното управление".

Ердоган вече носи лична отговорност за насилието, което последва веднага след неговите думи, констатира Андрю Гарднър от Амнести интернешънъл, който е в Истанбул. А Хюмън райтс уоч призова към диалог и прекратяване на полицейската бруталност."Употребата на сълзотворен газ срещу десетки хиляди протестиращи на пл. Таксим няма да сложи край на кризата", се казва в декларация на организацията.

До момента в протестите, започнали на 31 май, загинаха четирима души (единият е полицай), а над 5000 души са получили медицинска помощ било от наранявания, било от излагането им на действието на сълзотворен газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com