Полша ще реши за еврозоната след 2015 г.

2570
Полша ще реши за еврозоната след 2015 г.

Полският президент Бронислав Коморовски заяви, че Полша ще вземе решение за датата за присъединяването си към еврозоната след 2015 г., след като изпълни Маастрихтските критерии, предаде БГНЕС.

"Смятам, че можем да приемаме за даденост факта, че ще се съсредоточим изцяло върху спазването на Маастрихтските критерии, за да вземем спокойно решенията за присъединяването или не на Полша към еврозоната след (президентските и парламентарните) избори през 2015 г.", заяви Коморовски на съвместна пресконференция с либералния премиер на страната Доналд Туск.

"Тогава ще разполагаме с всички елементи, които ще ни позволят да вземем решението, гарантирайки сигурността на полската икономика при запазване на нейната конкурентоспособност след влизането в еврозоната", допълни той.

"Президентът очерта посоката, която ние напълно одобряваме. Полша се движи към еврозоната постепенно, спокойно и решително и крайната точка е сигурността на полската държава и на всички граждани", заяви от своя страна премиерът след среща на кабинета му с президента.

Изявленията на двамата ръководители слагат край на разногласията относно датата за присъединяване на Полша към еврозоната, които се появиха в последните месеци. В средата на декември Туск заяви, че Варшава трябва да вземе решения за присъединяването си към еврозоната "в идните месеци". Президентът Коморовски посочи от своя страна, че Полша ще вземе решение след 2015 г., след като изпълни всички Маастрихтски критерии.

За да влезе в еврозоната, Полша ще трябва да промени и Конституцията си, която сега предвижда, че Централната банка е единствената, която може да пуска в обръщение националната валута. Промяна на полската конституция изисква мнозинство от две трети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com