Правото на оръжие в САЩ: Свобода или слободия?

10688
Правото на оръжие в САЩ: Свобода или слободия?

През февруари във Флорида бе застрелян невъоръжен тийнейджър. Стрелецът бе заловен и обвинен. Но няма никаква вероятност този случай да доведе до промяна в законите за носене на огнестрелно оръжие в Съединените щати.

17-годишният Трейвън Мартин попада случайно на мушката на Джордж Зимермън. Младежът му се сторил "подозрителен" и след кратък напрегнат разговор Зимермън вади пистолета си и застрелва Трейвън. Пред пристигналия полицейски патрул Зимермън заявява, че е действал при самоотбрана и полицията го пуска. При това в унисон със закона, тъй като във Флорида правилата за притежание и употреба на оръжие са особено "великодушни", дори за американските стандарти.

Stand your ground

На кино: "Нежното" османско минало

Един нов турски филм героизира завладяването на Константинопол от османлиите, като доста разкрасява историята. Зрителите в Турция са ...

Във Флорида е в сила т.нар. максима "stand your ground", произтичаща от правото на самоотбрана в критични ситуации, обяснява д-р Кристиян Ламерт, политолог от института "Джон Кенеди" в Берлин. "Законът разрешава на всеки американец да стреля срещу някого, ако се чувства застрашен", казва Ламерт. При това Флорида изощо не е единственият американски щат, който позволява използването на огнестрелно оръжие дори само при появата на чувство на заплаха.

Чернокожите са по-уязвими

В случая с Трейвън Мартин става дума за очевидното преплитане на насилие и расизъм. Без никакво основание белокожият Джордж Зимермън от пръв поглед оценява чернокожия Трейвър като "подозрителен" и го нарича "долен негър".

Случаят доведе до редица протести на чернокожите американци, настояващи за съдебно разследване. Според тях в американската полиция расистките тенденции са факт. Политологът Ламерт се съгласява и отбелязва, че полицията проверява тъмнокожите американци много по-често и също толкова често използва сила срещу тях.

Колко струва отглеждането на едно дете?

Колко струва отглеждането на едно дете? Според сухата статистика сметката е следната: 150 хиляди евро до навършването на пълнолетие. ...

Преосмисляне на политиката не е вероятно

 

Президентът Обама от своя страна се обърна с прочувствена реч към нацията. "Ако имах син, той щеше да изглежда като Трейвън Мартин", каза той. Министърът на правосъдието Ерик Холдър, който също е афроамериканец, отиде още по-далеч. Той разпореди проверка на случая, за да се установи дали Зимермън е действал при законна самоотбрана или от расистки подбуди.

Холдър се застъпва от години за затягане на законите за притежание на оръжие. Случаят с Трейвън Мартин обаче едва ли ще доведе до преосмисляне на американската политика, смята Кристиян Ламерт. "Оръжейното лоби в Америка е много силно и ще наложи по-скоро още по-голямо либерализиране на закона за притежание и употреба на огнестрелно оръжие", казва той.

Австрия: Правото да просиш

Преди повече от година Виена забрани т.нар. професионално просене. Срещу забраната обаче в съда пристигат все повече жалби. Една от т...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com