ВМРО настоява за удвояване на заплатите в университетите

1347
ВМРО настоява за удвояване на заплатите в университетите
Снимка: БГНЕС

"Политическите заигравания на „сглобката“ с висшето образование доведоха до криза в българските университети". Това гласи позиция на ВМРО-БНД относно протестите на висшите учебни заведения заради ниските заплати.

Припомняме, че кабинетът "Главчев" отпусна 39 млн. лв. за повишаване на месечните възнаграждения във ВУЗ-овете, което пък предизвика реакции от лагера на ПП-ДБ: ГЕРБ-ДПС раздават пари, заложени в бюджета, като свои: "Продължаваме промяната" за университетските заплати.

Позицията на ВМРО

"Вчера преподаватели, служители и студенти бяха готови за национална стачка, което изразява възмущението на академичната общност срещу демагогията на провалените политически партии.

Отново вчера аварийно служебното правителство реши да затвори устата им и обеща 39 млн. лв. за увеличение на въпросните обидно ниски трудови възнаграждения. Това явно разколеба преподавателите да стачкуват и така беше осигурен предизборен комфорт (с пари, които не са предвидени в бюджета и реално ги няма в държавната хазна) на партиите, които се вихрят из държавата последните три години", пишат от ВМРО.

Още: Увеличаваме заплатите без да има пари: Висшето образование в България

Според тях истината е, че "през последните три години бяхме свидетели на хаотични действия, които имаха за цел повишаване рейтинга на политиците, но не и решаването на въпросите на висшето образование".

Снимка: Actualno.com

"Един академик в ролята на министър на образованието говореше за „оптимизиране“ на системата на висшето образование, но като кандидат за народен представител обещаваше откриване на нови държавни университети. Вече като министър-председател, Николай Денков обеща държавата да плаща студентските такси, без това да бъде осигурено в бюджета, с ясната цел да се спечели студентската общност за управляващите от „Продължаваме промяната“. Инициативата на правителството предизвика отговора на партиите от парламента, които със закон „увеличиха“ преподавателските заплати. Това също не беше гарантирано с бюджетни средства и остана на хартия", гласи позицията на ВМРО.

"Гаврата на политическите сили в парламента с академичната общност предизвиква справедливия национален протест, който, за съжаление, беше удавен в поредните лъжи. ВМРО винаги е била последователна в отношението си към висшето образование и настоява за ускорено удвояване на заплатите както на преподавателския, така и на непреподавателския състав в държавните университети. Това вече направихме в периода на нашето управление в средното образование. Трябват реални действия, за което обаче няма реално желание последните пет парламента от 2021 г. до днес", смятат от ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Десетокласниците се явяват на изпит по математика

Инвестираха над 650 000 лв. в интерактивни зали в 22 университета

Отговорите на външното оценяване за 10. клас по български език и литература за 2024 г.

Десетокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Неучебен ден за училищата с избирателни секции

Заради изборите: Променят часа на НВО за 10 клас на 10 юни

Добър 4.32: Зрелостниците с рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

МОН представя анализ на резултатите от матурите и НВО

Вижте оценките от матурите за 12. клас и от външното оценяване в 4. клас за 2024 г.

Ученическите екскурзии – само с посещение на културно-образователни обекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование