Президентът на Афганистан одобри рестриктивен кодекс на поведение за жените

6391
Президентът на Афганистан одобри рестриктивен кодекс на поведение за жените

Президентът на Афганистан Хамид Карзай одобри "кодекс на поведение" за жените, издаден от влиятелния Съвет на улемите - висш съвет от ислямски учени и молли. Според правозащитни активисти този кодекс е огромна крачка назад по отношение на правата на жените в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

В документа на Съвета на улемите се разрешава на мъже да бият жените си при някои обстоятелства и насърчава половата сегрегация. Смята се, че това е опит да се привлекат бунтовници като талибаните да седнат на масата за преговори с правителството, за да се сложи край на войната в Афганистан.

Разрастват се гневните протести в Афганистан заради изгорения Коран

Стотици гневни афганистанци излязоха по улиците в столицата Кабул и източния град Джалалабад, след като протестите срещу изгарянето на ...

Когато талибаните управляваха Афганистан преди началото на водената от САЩ военна операция през 2001 г. на момичетата бе забранено да ходят на училище, а жените трябваше да носят бурки, които ги покриват от глава до пети. На жените не се разрешаваше да напускат дома си без да са придружени от мъж.

Одобреният от Карзай "кодекс на поведение" е набор от препоръки, които религиозните жени да спазват доброволно, но правозащитниците се безпокоят, че той ще обърне тенденцията Афганистан от 2001 г. да приема закони, които дават на жените повече права от досега.

Съветът на улемите препоръча на жените да бъде забранено да пътуват без придружител - близък роднина от мъжки пол, и да не могат да работят с мъже, които не са техни роднини. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com