Протестите в Турция тревожат хотелиерите

15360
Протестите в Турция тревожат хотелиерите

Ожесточените протести, които от седмица разтърсват Турция, са намалили резервациите в хотелите в Истанбул, но чуждестранните туристи, загърбили страховете си, гледат на вълненията като на забележителност.

Когато пристигнала преди няколко дни, Ева Карла Торисдотир мислела да разглежда джамии, екзотични пазари и да се възползва от нощния живот в турския мегаполис. Преодоляла първоначалните си страхове, ирландката добавя към списъка със забележителностите сегашния истанбулски специалитет - протестите. "Имаше сълзотворен газ навсякъде. Беше страхотно приключение", спомня си 32-годишната туристка.

За турската туристическа индустрия обаче уличните протести срещу ислямисткия премиер Реджеп Тайип Ердоган не можеха да започнат в по-неподходящ момент, точно в началото на летния сезон, който е от жизненоважно значение за сектора, един от основните източници на чуждестранна валута за икономиката на страната.

През 2012 г. Турция посрещна над 31 милиона чужденци по плажовете, историческите си забележителности от гръко-римската епоха и в градовете си - финансова манна небесна, донесла близо 30 милиарда долара. Но в периода на резервациите кадрите с ожесточени сблъсъци между полицаи и протестиращи, включително в известни курорти като Измир и Анталия, показвани в изобилие от телевизиите от цял свят, бързо обезкуражиха туристите.

"Имаше отменени резервации", заяви Еркан Дурмуш, директор на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB). "Но ние смятаме, че положението бързо ще се нормализира", допълни той.

Хотелите по средиземноморското крайбрежие, храм на масовия туризъм, все още не са засегнати, уверява от своя страна Осман Айък, представител на Турската федерация на хотелиерите (TUROFED). "Но се наблюдава стагнация на резервациите", допълни той, предполагайки, че туристите отлагат решението си в очакване на развитието на политическото положение в страната.

В Истанбул между 10 и 25% от хотелите в квартал Бейоглу, където се намира известният площад Таксим, епицентър на протестите, са регистрирали отмяна на резервации от клиентите им, казва Керем Зото, представител на истанбулския клон на TUROFED. Хотел Мидтаун е загубил цели 35% от клиентите си от началото на протестите на 31 май, жалва се собственикът му Керем Демиркан.

В противовес с тази тенденция някои безстрашни туристи предпочели да променят програмата си, за да вдишат за няколко часа мириса от май 1968 г., който се носи на площад Таксим и в малкия парк Гези, чието планирано разрушаване запали фитила на протестите, разтърсили цяла Турция. Правят го от любопитство.

"Всички имат спокоен вид", казва Джоан Каванаг от Дъблин насред шума от свирките и скандираните лозунги от хилядите протестиращи на Таксим. "Много е интересно да наблюдаваме всичко това. Обстановката изобщо не е толкова заплашителна, колкото се опасявах. Държах да видя това", споделя синът й Тристан.

Но много други туристи предпочели да останат настрани от вълненията, като напуснали квартала на площад Таксим и намерили хотел в историческия квартал Султанхамет, далеч от шума и гнева, близо до базиликата Света София, Синята джамия и двореца Топкапъ, едни от предпочитаните забележителности от чуждестранните туристи.

В тишината на градините на Топкапъ Ева Карла Торисдотир споделя, че не може да си представи, че в друга част на града кипят протести. Ирландката казва, че от първите си дни в развълнуван Истанбул ще отнесе много неочаквани смешни случки. "Но също така ще кажа на близките си, че това е един великолепен град", допълва тя.

АФП / БГНЕС

Ердоган: Протестите да спрат веднага!

При пристигането си от Тунис на летището в Истанбул турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова към незабавно прекратяване на уличн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com