Рекордна радиоактивност в риба от района на Фукушима

3856
Рекордна радиоактивност в риба от района на Фукушима

Рекордно ниво на радиоактивност беше засечено в рибата михалица край бреговете на Япония в района на авариралата ядрена централа Фукушима, съобщи компанията оператор Токио Илектрик Пауър (ТЕПКО).

Уловените риби на 1 август на 20 км разстояние от ядрената централа, които след това били подложени на научни изследвания, показали ниво на цезий от 25 800 бекерела на килограм, съобщи ТЕПКО. Това е 258 пъти повече от установения от правителството лимит в храната.

Предишният рекорд за радиоактивност от 18 700 бекерела цезий на килограм беше регистриран при изследвания на сьомга край бреговете на Фукушима. ТЕПКО счита, че михалицата вероятно се е хранила в най-радиоактивните зони и допълва, че трябва да бъдат извършени нови изследвания на риби и на тяхната околна среда в идните седмици, за да се установят причините за това ниво на радиоактивност.

От юни рибарите имат право да ловят експериментално различни видове риба и медузи, но в район на повече от 50 км от централата. Уловът им показваше слаби нива на радиоактивност. Миналата седмица японски учени съобщиха, че изследванията им сочат, че пеперудите в района на централата Фукушима проявяват мутации, свързани с радиоактивността.

Редактор: Калина Здравкова

Мутирали пеперуди след Фукушима

Екип от изследователи от японския университет Рюкю откри необичайна генетична промяна в един от най-често срещаните видове пеперуди ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com