Руските спецслужби заменят кучетата с мишки

11617
Руските спецслужби заменят кучетата с мишки

Руските спецслужби планират в скоро време да заменят кучетата, обучени да откриват взривни вещества, с мишки, предаде БГНЕС.

"Бойни" мишки активно се използват в службата за безопасност на Израел. С помощта на гризачите са предотвратени не един и два терористични акта. Сега руснаците са решили да привнесат израелския опит.

Според специалисти мишките дори превъзхождат кучетата в откриването на взривни вещества. Обучението им отнема значително по-малко време (седмица-две при средна продължителност на живота 2-3 г.), а освен това реакцията им при откриване на експлозиви и боеприпаси е по-изразителна от тази на кучетата.

Кучето може по невнимание или каприз да бъде неефективно, докато поведението на мишките е стабилно. Гризачите могат да подушват миризмата на определени вещества, макар и по принцип обонянието им да не е развито така силно като при кучетата. Превъзходството им над кучетата в това отношение е, че мишките са по-дисциплинирани. Освен това една обучена мишка може да "работи" 7 до 8 часа, различавайки около 150 различни миризми, докато обученото куче се уморява бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com