С кръстче или без?

15830
С кръстче или без?

Защо служителите на летищата могат да носят кръстчета на врата, а медицинските сестри - не? И как така на някои им е позволено да не носят каски, докато карат мотор?

"Хората не бива да бъдат дискриминирани по религиозни причини"- това написа в Туитър британският премиер Дейвид Камерън по повод решението на Европейския съд по правата на човека от 15 януари 2013. За какво става въпрос ли? Ето за какво:

Британска служителка на British Airways, на която работодателят бе забранил да носи кръстче на врата, спечели дело за религиозна дискриминация в Страсбург. Съдът принципно потвърждава правото да се носят религиозни символи на работното място, но подчертава, че в някои определени случаи това може да наруши правата на други хора.

Християнството губи позиции

В целия свят има около 2 милиарда и 200 милиона християни. Но скорошно социологическо проучване показа, че само малка част от тях живея...

С тюрбан и без каска? Може.

Така например съдът отхвърли като неоснователен иска на една друга британка, свързан със същия християнски символ. На нея й било забранено да носи кръстчето по време на работа от съображения за безопасност. Съдиите в Страсбург решиха, че нейният работодател има право. Те аргументират решението си така: съществува опасност пациент да посегне към верижката с кръстчето и да се нарани.

Освен тези два случая, Европейският съд по правата на човека разгледа и два други иска на британки, свързани с християнските символи и ценности. Една общинска служителка отказала да регистрира еднополово съжителство, защото това било в разрез с религията, която тя изповядва. По същата причина пък една сексоложка отказала да приема хомосексуални двойки. Впоследствие двете били уволнени и те подали иск в Страсбург. Съдът обаче отхвърли тяхната жалба, защото са нарушили валидното британско право.

Разни страни, разни трактовки

Изпити по религия в турските университети

Турските университети ще въведат от идната учебна година въпроси, свързани с религията, в два от конспектите за приемните изпити, кое...

Страните в Европа интерпретират по различен начин религиозната свобода. Във Франция например носенето на религиозни символи като тюрбан или бурка на обществени места е забранено. Във Великобритания индивидуалната религиозна свобода на обществени места е доста по-свободно понятие. "Мъжете сикхи например, които от религиозни съображения носят тюрбани, са освободени от задължението да носят каска, когато карат мотор", казва Томас Шмид от Франкфуртския университет Гьоте.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com