Християнството губи позиции

9645
Християнството губи позиции

В целия свят има около 2 милиарда и 200 милиона християни. Но скорошно социологическо проучване показа, че само малка част от тях живеят в местата на зараждането на християнството. Резултатите от изследването, проведено от Центъра Пю по въпросите на религията и обществения живот, говорят, че по-малко от 1% християни живеят в Близкия Изток и Северна Африка. Това е с 20% по-малко, отколкото столетие преди това.

Според оценките на учените, през последния половин век между половината и две трети от християните са напуснали местата на зараждането на религията – Близкия Изток – или са били убити. Учените се опасяват, че в скоро време в региона съвсем няма да има хора, изповядващи християнството.

Християнството е най-разпространената религия

Християните са най-голяма религиозна група в света, като наброяват 2,2 млрд. души или 32% от населението на планетата.Втората най-голям...

Миналата година също бяха обнародвани резултатите на друго паралелно изследване, наречено “Християнофобията”. Според изследването, около 200 милиона християни по целия свят “ са социално незащитени, угнетени и преследвани заради своите убеждения”. Освен това в доклада се споменава ситуацията в Сирия, където заради гражданската война християните се оказаха “между два огъня” – малцинството на проправителствените алавити и сунитското радикално мнозинство.

Особена е ситуацията и в Египет, където около 10% от местното население са християни-копти. Египетските християни са изключително притеснени за своето положение в страната след приемането на проислямистката конституция. Последната не зачита правата на религиозните малцинства, в същото време узаконявайки в страната шариата, предаде БЛИЦ.

Положението на християните в значителна степен се игнорира и от западните правителства, пише МИГ нюз. Единствено изключение е Германия. Нейният министър Гидо Вестервеле в едно свое изявление каза, че защитата на християнските общини по света е приоритет във външната политика на Германия.

Редактор: Десислава Ушатова

Изобретиха християнски таблет

Корейската фирма Cydle продава от началото на този месец устройство за 150 долара, което може да се нарече първият християнски таблет....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com