Швейцария дава $32.6 млрд., за да излезе от атомната енергетика

5469
Швейцария дава $32.6 млрд., за да излезе от атомната енергетика
Преминаването към безядрени енергийни технологии започва през 2015 г.

Отказът от строителство на нови атомни централи ще струва на Швейцария около 32.6 млрд.долара допълнителни разходи до 2050 г., съобщи министерството на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите на Швейцария /DETEC/, предаде БГНЕС.

Днес федералното правителство на страната одобри първия пакет мерки в рамките на енергийната стратегия 2050, подготвена от министерството на енергетиката. Новата политика се базира на няколко принципа - съкращаване на общия обем енергопотребление и потребление на ток, увеличаване на ролята на електростанциите, ползващи възобновяеми енергийни източници, строителство на газови централи.

Преминаването към безядрени енергийни технологии започва през 2015 г. и ще се проведе на три етапа /2020, 2035 и 2050 г./. Според министъра на енергетиката Дорис Лойтхард за приемането на новите мерки ще са нужни сериозни средства, в частност - за развитие на възобновяемите енергийни източници. Освен това ще са нужни и средства за развитие на електрическата мрежа.

В края на май 2011 г. Федералният съвет на Швейцария реши до 2034 г. да извади от експлоатация действащите на територията на страната АЕЦ и да не строи нови.

Белгийският премиер: Няма думи за изпитваната болка

Белгийският премиер заяви, че „няма думи”, за да опише болката на роднините на жертвите на автобусната катастрофа в Швейцар...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com