"Ситигруп": Шансовете Гърция да излезе от Еврозоната са големи

7010
"Ситигруп": Шансовете Гърция да излезе от Еврозоната са големи
Възможността Гърция да напусне Еврозоната през следващите 12 до 18 месеца е 50%

Глобалната финансова корпорация "Ситигруп" съобщи, че резултатите от изборите в Гърция са такива, че ще направят изключително трудно постигането на компромис между партиите за оставането на страната Еврозоната, предава "Курир". Според хората от "Ситигруп" шансовете Гърция да напусне еврото се оценява на между 50 и 75 процента, предаде КРОСС.

"Изборите свидетелстват за силен спад на подкрепата в обществото за водещите партии и значително пренасочване към партиите от радикалната левица и десница, които са срещу икономическата програма на Тройката, съставена от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд", пише в анализа си компанията.

Междувременно мандатоносителят на новото гръцко правителство Антонис Самарас от "Нова демокрация" обяви, че иска да състави правителство с всички партии, освен с неонацистката "Златна зора", но само при условие, че те подкрепят оставането на страната в Еврозоната. В анализа на фирмчата се отбелязва, че Гърция има задължение до края на юни да състави план за намаляване на бюджета с нови 7% от брутния вътрешен продукт, което се оценява като доста трудна задача. А неизпълнение на това условие застрашава изплащането на следващата вноска от финансовия пакет за Гърция, с което се застрашава и изпълнението на задълженията на страната.

"Ситигруп" прави и оценка дали са възможни нови парламентарни избори. Анализаторите са категорични, че това е твърде вероятно, а срока за тяхното организиране може да бъде до 10 юни. Разчетите на компанията сочат, че възможността Гърция да напусне Еврозоната през следващите 12 до 18 месеца е 50 процента.

По повод резултатите от изборите в нашата южна съседка, австрийския канцлер Вернер Файман заяви, че гърците сами трябва да решат дали искат да останат в Еврозоната или не, добавяйки, че Гърция има право да напусне зоната, ако това поискат управляващите. Стефан Зиберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел пък подчерт, че за Гърция е най-добре да продължи сегашния пакет за намаляване на дълга и дефицита. Американският икономист Пол Кругмън, който оцени резултатите от гласуването във Франция и Гърция като своеобразен "бунт" на европейците срещу политиката на намаляване на дълговете заяви, че разпадането на Еврозоната би било едно от решенията за прекратяване на кризата.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com