Ситуацията в Сирия все повече се влошава

9137
Ситуацията в Сирия все повече се влошава

Никой не си представяше, че военните действия в Сирия ще продължат толкова дълго. Вече две години в страната се води гражданска война, която съдейки по всичко, скоро няма да приключи. Дори напротив – с всеки изминал ден ситуацията все повече се влошава, а броят на жертвите се увеличава. Кога и как ще приключи този конфликт? Какво предстои за сирийския народ?

По време на срещата си с американския държавен секретар Джон Кери генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че ситуацията в Сирия става все по-трагична и не се виждат перспективи за политическото разрешаване на кризата. По данни на ООН от началото на бойните действия са загинали около 70 000 души, а броят на бежанците е над 700 000.

През последните седмици частите на сирийската опозиция забележимо се активизираха. Има данни за това, че опозицията контролира най-големия язовир в Сирия на река Ефрат.

Сирийският въпрос вече две години остава основен нерв на световната политика. Въпреки прогнозите на редица западни и арабски медии, правителството на президента Башар Асад успява да се задържи на власт. По данни на сирийски медии в конфликта са се включили спецчасти от Турция, Франция, Великобритания. Барак Обама собственоръчно подписа „разузнавателната ориентировка”, която разрешава на ЦРУ да оказва помощ на сирийската опозиция.

Някои анализатори смятат, че западните спецслужби може да подготвят мащабно международно престъпление с използването на химическо оръжие, за което в последствие ще бъдат обвинени сирийското ръководство и руските власти като съучастници. Но как може да бъдат обяснени ожесточеният характер на уличните битки и политико-дипломатическото противоборство?

Непримиримият характер на борбата е обусловен преди всичко от геополитиката. В Сирия влизат в конфликт интересите на много страни. Тази близкоизточна държава се смята за звено в отношенията между шиитските организации в региона и Иран, което е много важно на фона на опитите на САЩ да се възползват от шиитско-сунитските противоречия, които формират нужните предпоставки за военна акция срещу Техеран. „Сирия е само пролог за конфликт с Иран. Западните страни правят всичко възможно, за да се стигне до иранския въпрос в момента, когато Техеран ще бъде отслабен заради излизането от играта на своя регионален съюзник Сирия”, посочва сътрудник от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Втората линия на конфликта е свързана със суровините, с добива и транспортирането на петрол и газ. Сирия разполага със значителни запаси от газ. Освен това,Западът планира да използва сирийската територия за строителството на тръбопроводи от Катар и Саудитска Арабия до бреговете на Средиземно море.

Кога ще има мир?

Този въпрос вълнува мнозина, но засега никой не дава еднозначен отговор. Сирийският президент Башар Асад наскоро заяви, че ако Турция „престане да пуска през своята граница оръжия и екстремисти, то войната в Сирия ще приключи за две седмици”. Но и до днес границата между Сирия и Турция остава неспокойна.

Мирът ще се възцари в Сирия едва тогава, когато страните в конфликта намерят в себе си сила да седнат на масата на преговорите и да решат всички проблеми. Западът няма да им пречи за това. Но засега е трудно да вярваме в подобно решение, тъй като всеки ден продължава да се пролива кръв.

Правда

Сирийците празнуват Деня на влюбените, въпреки войната

Редица сирийци празнуват Деня на влюбените, въпреки продължаващата вече две години гражданска война, предаде ИТАР-ТАСС . „Този д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com