Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

1335
Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с журналистa Иво Инджев.

Според Иво Инджев размяната на удари между Иран и Израел не означава Трета световна война. „Това започна с въздушният удар на Израел по посолството на Иран в Сирия, където загинаха 8 високопоставени офицери и то такива, които са били отговорни за регионалните връзки, т.е. това са най-вероятно командири, които дърпат конците на прокситата на Иран в региона, а те са от много голямо значение.“

В отговор Иран уж изпълни своето „истинско обещание“, както те казват, но „не можа да го изпълни, защото обещанието на Иран от 1979 г., откакто там са на власт аятоласите, обещава денонощно да унищожи Израел. Нищо не можа да унищожи. То това е всъщност интересното в цялата тази ситуация. Те спечелиха в очите на онези, които им вярват в самата тяхна страна. Целият свят видя, че те не могат да нанесат по този начин никаква щета на Израел. Изкараха хората по улиците на Техеран да ликуват докато летяха с 200 км/ч дроновете и бяха лесна мишена за израелската противовъздушна отбрана“. Още: Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

„Кремъл е в неудобното положение да си развали вече съвсем отношенията с Израел, но и да не може да ги развали с Иран, т.е. да осъди Иран. Още повече, че Иран прави същото, каквото прави и кремъл в Украйна, с тази разлика, че има срещу себе си един високотехнологичен Израел, който го превъзхожда многократно. Тук нещата са обратни. Когато нападнаха рашистите Украйна, те разчитаха на огромното си превъзходство и че ще смажат Украйна, но получиха знаем какъв отпор. Тук имаме една демонстрация на сила от страна на Иран, която обаче се удари в стената по някакъв символичен начин. Не знам дали има значение да се каже, но в крайна сметка беше ранено едно момиче в Израел, някъде в пустинята край един военен обект, което се оказа арабче, дете на бедуини, докато израелците с един удар унищожиха осем офицери.“, казва гостът във връзка с това, че няма коментар от страна на кремъл за провала на Иран. Още: Петър Добрев: Ще имаме истинска история, когато престанем да я нагаждаме към ситуацията в момента (ВИДЕО)

Във връзка с дългоочакваната помощ за Украйна Иво Инджев сподели, че до края на седмицата се очаква Камарата на представителите да гласува изпращането на помощта за Украйна.

Целият разговор на Калин Манолов с Иво Инджев гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com