S&P повиши кредитния рейтинг на Гърция

5458
S&P повиши кредитния рейтинг на Гърция
Причината за промяната е завършването на програмата за "обмен на държавни облигации"

Международната агенция Standard&Poor s повиши гръцкия кредитен рейтинг, с което страната излезе от категорията на заплашените от фалит, след като Атина завърши най-голямата сделка за преструктуриране на дългове в историята на финансите, предаде БГНЕС.

Международната агенция вдигна дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на страната в местна и чужда валута до ниво "ССС". До момента рейтингът й беше SD, което означаваше, че Гърция е пред дефолт. Прогнозата на "Стандарт енд Пуърс" е стабилна, пише в съобщението на агенцията. Причината за промяната е завършването на програмата за "обмен на държавни облигации".

"Макар че обменът, поне според нас, облекчи натиска върху финансирането в краткосрочен план, гръцките проблеми със суверенните дългове остават големи", предупреди S&P, след като качи рейтинга на "CCC" със стабилна перспектива.

Компанията също така изтъкна, че рецесията и парламентарните избори на 6 май излагат на риск фискалните корекции, от които страната се нуждае за съкращаване на огромните дългове.

"Рейтингите могат да се понижат отново, ако сметнем, че има вероятност за затруднен обмен на оставащите дългове", подчерта агенцията.

 

Самарас обещава да спре "невъоръжената инвазия" на нелегални имигранти в Гърция

Гръцкият консервативен лидер Антонис Самарас, сочен за евентуален сигурен победител на изборите на 6 май, обеща да прочисти градовете о...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com