Спуска се завесата пред либерална Унгария

8431
Спуска се завесата пред либерална Унгария

В петък в центъра на Будапеща числото 26 бе изписано с големи червени букви над великолепната синьо-златиста фасада на прочутия градски Нов театър, където се играят последните постановки на Шилеровата трагедия "Дон Карлос".

Числото е последният бастион на либералите. То казва на минувачите колко дни остават на левия директор на театъра Ищван Марта преди да бъде принудително изгонен по нареждане на новото консервативно националистично правителство на Унгария. Той ще бъде заменен от драматург, известен с антисемитските си възгледи и актьор, който неотдавна участваше в кампанията на унгарската неофашистка партия Йоббик.

Наистина тежки времена за онези унгарци, които се смятат за просветени, либерални или дори с убеждения, далечно напомнящи левите. В петък портиерът на Нов театър излезе на улицата пред театъра в смразяващия студ на утринна Будапеща.

"Остават ни само 26 дни. След това за нас всичко приключва. Ние сме - как го казвате - под ново ръководство. Това се случва из цяла Унгария и нищо не можем да направим", обясни той унило.

Като знак на новото време само след около три седмици будапещенският Нов театър ще започне нов сезон с по-патриотични унгарски пиеси, твърде различни от класиката като "Дон Карлос". Дясното популистко правителство на Унгария бе на първите страници миналата седмица заради плановете му да наложи драстичен контрол на унгарската централна банка. Това решение доведе до сблъсък на Будапеща с Международния валутен фонд и доведе до рухване на форинта спрямо еврото.

ЕК за първи път спомена възможността да лиши Унгария от правото на глас в ЕС

Ако Унгария не се съобрази с препоръките на ЕС по повод новоприетото от Будапеща законодателство, може за първи път да бъде задействан ...

В петък рейтинговата агенция Фич отново понижи рейтинга на унгарските държавни облигации до степен "боклук" (с висок риск). Неотдавна Унгария даде знак, че е готова да отстъпи и да постигне споразумение с МВФ. Банковият контрол обаче е само малка част от проблема. 22 години след разпада на относително щедрата система на тоталитарно социалистическо управление при режим, навремето наричан шеговито "гулашов комунизъм", Унгария силно и тревожно се люшна в обратната посока.

Правителството на националистичната партия Фидес на Виктор Орбан не се интересува само от налагане на контрол над финансовите институции. То е тръгнало на Kulturkampf (културна революция), която изглежда е решена да наложи неговата дясна и ксенофобска идеология във всички области - от малцинствата и религиите до медиите, съдебната система и изкуствата.

Хиляди демонстранти изпълниха улиците на Будапеща на 2 януари вечерта, за да протестират срещу редица политически и културни реформи, които бяха официално вписани от парламента в Конституцията и влязоха в сила на 1 януари. Докато премиерът честваше събитието в Будапещенската опера, протестиращите се събраха пред сградата и принудиха него и обкръжението му да си тръгнат през задния вход. Това бе най-големият политически протест, на който Унгария е ставала свидетел от 1989 г. насам. Сред протестиращите имаше група бивши политически дисиденти, които се бориха с комунистическото управление до свалянето му. В изявление те обвиниха правителството на Орбан, че "унищожава демократичното върховенство на закона" и следва системна политика на закриване на институции, които могат да критикуват правителството.

"Новата конституция премахва баланса между властите, който създадохме през 1989 г.", каза Шандор Шекели, един от организаторите на протеста Всичко, което намирисва на недопустимо ляво мислене се превръща в мишена за осъждане или унищожаване от културната полиция на правителството на Орбан. Нейната Kulturkampf подходящо започва точно пред на великолепната сграда на парламента в Будапеща в неоготически стил, където Фидес спечели всесилно мнозинство от две трети през 2010 г. На тревата пред парламента се издига паметник на поета на работническата класа Атила Йожеф, изобразен смирено седнал на земята. Йожеф се самоуби, като се хвърли под влак през 1937 г., но стихотворенията му се считат за класически образци на марксистки хуманизъм.

Правителството на Орбан обаче планира да махне за постоянно паметника на Йожеф от сегашното му видно място. Депутатите от Фидес дадоха да се разбере, че са против това паметници на такива икони на левицата да се издигат пред парламента. В Новия театър директорът Ищван Марта ще бъде заменен от десния писател ветеран Ищван Чурка, основател на националистичната Унгарска партия на истината и живота. Чурка е приятел на Орбан. Партията му влезе в унгарския парламент през 1998 г. Чурка е смятан за национален герой заради арестуването му при съветското смазване на унгарското въстание от 1956 г., обаче е и известен антисемит, който е убеден, че ционистите планират да си създадат втори дом в Унгария. Близък сътрудник в Нов театър ще му бъде 58-годишният актьор Дьорд Дорнер, който казва, че иска да преименува театъра на Театъра на отечествения фронт и да сложи край на, по думите му, "дегенератската, болна хегемония на либералите" в Унгария. Миналата година Дорнер привлече вниманието, като рецитира патриотични стихове на политически митинг на неофашистката партия Йоббик. Подобна груба политическа намеса в изкуствата породи масови критики.

Унгария е готова да преговаря с ЕС

Унгария е готова да обсъди с Европейския съюз оспорвания нов закон за централната банка на страната, заяви в интервю за днешния брой на...

"Едно време Унгария бе една от най-обещаващите страни в Европа, но правителството на Орбан я превърна в черното петно на континента", каза депутатът социалист Тибор Сани. Правителството обаче заявява, че изборите, които му дадоха т.нар. "супермнозинство", му дават и свободата да наложи новия си ред. Проучванията на общественото мнение обаче сочат, че подкрепата за правителството е спаднала с 50 процента от 2010 г. Орбановата Kulturkampf не свършва с театрите. Правителството му разследва 82-годишната Агнес Хелер, бивша дисидентка и един от най-известните унгарски философи. Тя е обвинена в разхищение на субсидии от ЕС и е подложена на агресивна кампания на очерняне в дясната преса.

Друга основна мишена са медиите. Критиките не се приемат добре. Ярък пример е будапещенското Клубрадио. Радиостанцията бе една от малкото критични към правителството електронни медии с около половин милион слушатели. Миналата година тя внезапно изгуби лиценза си и бе заменена от проправителственото Ауторадио. Бившият собственик на Клубрадио Андраш Арато обвини правителството, че унищожава свободата на словото. "Свидетели сме на война между Виктор Орбан и демократите", каза той. Новата конституция също така отменя официалното признаване на над 300 вероизповедания, включително исляма, будизма и няколко католически деноминации. Критици като публициста Рудолф Унгвари казват, че действията на правителството на Фидес са закъсняла първосигнална реакция на десетилетията комунистическо управление, която някак страшно се е изродила. "Десницата в Унгария е политически зациклила на 1948 г. Тогава десните престанаха да мислят и започнаха отново едва през 1989 г.", каза той.

Засега обаче изглежда, че финансовата криза, разтърсила Унгария през изминалата седмица, не се задълбочава. Тази седмица унгарска правителствена делегация отива във Вашингтон за важни преговори с МВФ за силно необходим заем от 20 милиарда евро, който да облекчи дълговата криза на Будапеща.

Предвид мащабите на настоящата криза с курса на форинта спрямо еврото, правителството на Орбан изглежда готово да се откаже от плановете си за налагане на политически контрол над националната централна банка, които предизвикаха разрив между Унгария, кредиторите й и ЕС. Унгарската Kulturkampf обаче изглежда ще продължи с нестихваща сила. Янош Шаму, анализатор от фирмата "Конкорд инвестмънт" в Будапеща, каза, че реалностите на финансовите пазари изглежда са убедили правителството, че плановете му за централната банка са непрактични. "Културният му дневен ред вече е друг въпрос", каза той.

Индипендънт/БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com