Строителството на "Южен поток" започва до края на годината

5904
Строителството на "Южен поток" започва до края на годината

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че строителството на газопровода „Южен поток” ще започне в края на текущата година, предаде ИТАР-ТАСС.

„През миналия декември „Южен поток” получи допълнителен импулс. Турската страна одобри неговото строителство в своята икономическа зона и ние получихме окончателно разрешение от правителството на Турция. Планираме да започнем строителството на газопровода в края на текущата година”, каза Путин.

Между два газопровода

Българският парламент утвърди споразумение за участието на София в проекта „Набуко”. Документът включва въпроси за инвести...

„Южен поток” е съвместна инициатива на „Газпром”, на италианския концерн „Eni”, на френската компания „Електрисите дьо Франс” и на германската „Винтерсхал”. „Южен поток” ще премине през територията на България от пристанище Варна.

Стойността на проекта ще бъде около 8,6 милиарда евро. Очаква се газопроводът да бъде въведен в експлоатация до 31 декември 2015 година.

В същото време стана ясно, че графикът на реализиране на газотранспортния проект „Южен поток” е под заплаха от срив заради Унгария. „Газпром” намеква, че е готов да вместо нея да започне съществени преговори с Хърватия, пише „Московские новости”.

През миналата есен „Газпром” взе решение да прокара „Южен поток” през Черно море в България, след това в Сърбия, Унгария и Словения до Северна Италия. В хода на работата над маршрута компанията се отказа от строителството на разклонение през Гърция към Апенинския полуостров, както и от идеята да направи крайната точка в австрийския Баумгартен, тъй като на това се възпротиви Европейската комисия.

"Южен поток" идва в България

След работната среща в Москва между ръководителят на руския газов гигант Газпром Алексей Милер с българския министър на икономиката, ...

В резултат на това бе избран по-дълъг маршрут – през Словения към италианския град Тревизо. Неотдавна ръководителят на руския концерн Алексей Милер се срещна със словенския премиер Янеш Янша. Страните заявиха, че пристъпват към създаването на съвместна компания за проекта.

Вестникът разполага с информация, че словенската страна вече се е заела с подготовката на техникоикономическото обоснование на проекта.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com