Сърбия и Косово не се споразумяха

4777
Сърбия и Косово не се споразумяха

Преговорите между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи приключиха без постигане на споразумение, предаде БГНЕС.

Срещата се проведе в Брюксел при посредничеството на специалния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Разговорите, явяващи се 7-ми кръг от преговорите между Белград и Прищина, продължиха почти до полунощ, съобщава сръбското радио Б92.

Според медията, позоваваща се на свои неофициални източници, на преговорите все пак е бил постигнат известен прогрес, макар и малък, по отношение на правата, които трябва да бъдат дадени на сръбските общини от косовските власти.

Непосредствено преди началото на диалога между Дачич и Тачи баронеса Аштън се срещна с Тачи, като разговорът помежду им продължи около час. Според наблюдатели целта на предварителната среща е била косовския премиер да бъде убеден да направи отстъпки.

Сръбският премиер пък имаше предварителен разговор с американския емисар за Западните Балкани Филип Рийкър. Последният е считан за "тихия участник" в диалога, като трябва да се отбележи, че Рийкър пристига всеки път в Брюксел, когато предстоят преговори Белград-Прищина.

Преди началото на разговорите ЕС заяви, че не разглежда възможността Дачич и Тачи да се срещнат скоро отново, ако не постигнат споразумение за Северно Косово (където е съсредоточена сръбската диаспора) - както и стана снощи.

След преговорите обаче стана ясно, че нова среща Дачич-Тачи все пак ще има и тя е насрочена за 2 април. Арена на преговорите, както и досега, и тогава ще бъде Брюксел.

До 17 февруари 2008 г. Косово е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на Белград от 1999 г. На 17 февруари Косово обявява независимост, която до момента е призната от 97 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, сред които и България.

Населението на Косово е 1,8 млн. души, като сърбите са около 4%. През октомври 2008 г. по инициатива на Белград ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

На 22 юли 2010 съдът излиза с решение, че актът не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки съдебното решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com