Сърбия: Турски сериал лансира неоосманизъм и пренаписва историята

15569
Сърбия: Турски сериал лансира неоосманизъм и пренаписва историята

Историци в Сърбия смятат, че Турция със сериалите иска да ревизира ролята на Османската империя в историята и да разпространява неоосманизъм, пише днес сръбският вестник ”Вечерне новости”. Причина за реакцията на историците бил новият турски сериал за султан Сюлейман, който бил представен като модерен политик с османски дрехи – съвременен, цивилизован и праведен.

„Трябва да се сетим за отвличането и изнасилването на жени, а не - купуването на татарки, както се говори в сериала. Също така трябва да се сетим, че след завладяването на Белград, Сюлейман изгони всички сърби и ги насели в района на Цариград, където и днес има квартал Белград”, заявил проф. Милан Бърдар.

Турция ще спонсорира сериалите

Успехът, който турските телевизионни сериали жънат в чужбина, интересът към тях на милиони зрители в десетки страни активизира и държав...

По думите му - сериалът има голям успех в Сърбия, тъй като е кич, а кичът е най-вървежен. Режисьорът Здравко Шотра, който е режисирал филма „Битката на Косово”, е заявил, че когато се спомене Османската империя, първото нещо, което му идва на ум, са сърби, набити на кол.

„Затова трудно бих приел тълкуването на историята от потомците на Османската империя”, заявил Шотра. Срещу излъчването на сериала са протестирали и дясноориентираното движение „Наши”. Те са залепили плакати в Белград, които призовават да се спре прекрояването на историята.

„Трябва да спрем превръщането на Сюлейман, който е бил кръвник на сърбите, в положителна личност”, заявили от „Наши”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com