Тайванците ще пътуват до САЩ без визи

10994
Тайванците ще пътуват до САЩ без визи

Вашингтон даде на Тайван привилегирован статут, който позволява на неговите граждани да посещават САЩ без визи, съобщи Белият дом, като обоснова това решение с желанието си да увеличи туристическия поток, предаде БГНЕС.

Така Тайван се присъединява към групата от 36 страни, чиито жители не трябва да подават молби за виза и могат да останат на американска територия 90 дни, уточни говорителят на Белия дом Джей Карни.

На пресконференция в Лас Вегас, щата Невада, г-н Карни увери, че на това решение не трябва да се гледа като на послание към Пекин, а "просто като на ново развитие в програмата за освобождаване от визи".

Той обаче допусна лапсус, като нарече Тайван страна, което може никак да не се хареса на Китай.

Тайпе и Пекин враждуват от времето на разделението и победата на комунистите над националистите в края на гражданската война през 1949 г. На практика Тайван е независим, но Пекин поддържа явно агресивна позиция спрямо него, като не изключва използването на сила за връщането му в лоното на майката-родина.

На 19 януари Барак Обама си постави целта да превърне САЩ в първата в света туристическа дестинация като предоставя повече визи. Това място в момента се държи от Франция. Обама обоснова тази цел с необходимостта от стимулиране на икономическата активност и още тогава спомена идеята да бъде вкаран Тайван в програмата за освобождаване от визи.

Редактор: Ая Косарова

Морски бой с водни оръдия избухна за спорните острови

Морски бой с използването на водни оръдия избухна край спорните острови Сенкаку (Дяоюйдао), предаде БЛИЦ. Японската брегова охрана об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com