Тръмп с нагласа да тълкува важни аспекти от отбраната на САЩ както му е изгодно

1886
Тръмп с нагласа да тълкува важни аспекти от отбраната на САЩ както му е изгодно
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп смята част от текстовете на бюджета за отбрана за 2019 година за предизвикващи безпокойство от гледна точка на конституцията на страната, информира БГНЕС.

В разпространено от канцеларията на Белия дом заявление се твърди, че опасенията са свързани с няколко ключови текста от закона, които се отнасят до отношенията с Русия.

Тръмп одобри военния бюджет на САЩ за 2019 година

Американският президент Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на САЩ за 2019 година, който е с размер 716 милиарда долара. Церемоният...

Държавният глава на САЩ конкретно посочва член 1247 от закона за бюджета на Пентагона, в който се предвижда ограничаване на взаимодействието между министерствата на отбраната на САЩ и Русия. Друг обезпокоителен член според Тръмп е 1242, където се регламентира изпълнението на Договора за открито небе.

Тръмп отбеляза, че според текста на документа, президентската администрация е длъжна да уведоми Конгреса "преди да бъдат предприети каквито и да е било дипломатически или военни действия". Според президента на САЩ по този начин се отнемат част от изключителните конституционни правомощия на държавния глава като върховен главнокомандващ и външнополитически представител на страната.

Въпреки изказаните съображения, на 13 август Тръмп подписа бюджета за отбрана на Съединените американски щати за 2019 година в размер на 716 млрд. долара. Той обаче подчерта, че ще тълкува спорните моменти в текста "в съответствие с конституционните правомощия на президента".

Същевременно от Държавния департамент на САЩ опровергаха съобщения в руски медии, че САЩ излизат от Договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН). "Съединените щати не прекратяват участието си в Договора за "Открито небе". Напротив, Съединените щати са привърженици на продължаване действието на договора, което личи от цялостното обновление на самолетите, които използваме в рамките на ДОН", заявиха официални представители от Държавния департамент.

САЩ одобри 716 млрд. долара за отбрана

Сенатът на САЩ одобри предложените 716,3 милиарда долара за отбрана с оглед на целта за засилване на военните разходи и подсилване на п...

Междувременно американският министър на отбраната ген. Джеймс Матис заяви, че Съединените американски щати се нуждаят от Космически сили, за да защитят спътниците си от Русия и Китай.

Матис, който е на посещение в Бразилия, твърди, че САЩ не възнамеряват да разполагат оръжия в Космоса. Въпреки това обаче спътниците са жизненоважни не само за провеждането на военни операции, но и за световната икономика. Именно по тази причина те трябва да бъдат защитени, смята той.

Военният министър на Съединените щати е припомнил, че през януари 2007 година Китай е демонстрирал своите възможности като е унищожил с ракета, изстреляна от земята, собствен метеорологически спътник. През октомври миналата година обаче САЩ не подкрепиха три резолюции на ООН за предотвратяване на въоръжената надпревара в Космоса.

През юни президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разпореди на Пентагона да сформира Космически сили. От Белия дом многократно подхвърляха идеята за създаването на подобен род войски. По време на реч пред морски пехотинци от авиобазата Мирама в Калифорния, Тръмп подчерта, че "според новата икономическа стратегия на САЩ Космосът се приема за зона на военни действия, подобно на земята, въздуха и морето".

Пентагона получава пари, за да разположи ракети в Космоса - против Русия

Проектобюджетът на Пентагона за 2019 година включва средства за извеждане на елементи от противоракетната отбрана в Космоса, предаде БГ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com