Украйна позволява евреите да бъдат наричани "чифути"

52837
Украйна позволява евреите да бъдат наричани "чифути"

В законодателството на Украйна няма забрана за използване на думата "чифути" по отношение на евреите, е становището на министерството на правосъдието, предаде Лента.Ру. Така юристите отговорили на питане от страна на Елеонора Гройсман, главен редактор на сп. "Киев еврейский", предаде БГНЕС.

Повод за запитването на Гройсман е честото използване на термини като "чифут" и "чифутщина" от представителите на националистическата партия "Свобода".

В края на ноември новоизбраният депутат от тази партия Игор Мирошниченко написа в социалната мрежа, че родената в Украйна холивудска актриса Мила Куинс е "чифутка по рождение". При разгорелия се скандал представителите на "Свобода" казаха, че нямат намерение да се отказват от употребата на подобни термини. И в частност се позоваха на класическата украинска литература.

"Свобода" получи 37 депутатски места след скорошните парламентарни избори. Нейният лидер Олег Тягнибок е известен с призивите си за борба с "мръсните московчани, чифутите и всякаква подобна нечистотия".

Редактор: Десислава Ушатова

Микола Азаров отново е премиер на Украйна

Украинският парламент одобри днес за премиер втори мандат подалия неотдавна оставка Микола Азаров на заседание, белязано от шумни ска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com