Увеличават се доказателствата за използването на химически оръжия в Сирия

9682
Увеличават се доказателствата за използването на химически оръжия в Сирия

Вашингтон обяви, че американските разузнавателни служби смятат, че режимът в Дамаск е използвал химически оръжия и по-конкретно токсичното вещество зарин, предаде БиБиСи, цитиран от БНР.

Белият дом вече предупреди, че химическите оръжия биха били "червена линия" за възможна интервенция, но обясни, че тези разузнавателни данни не представляват доказателства.

Израел: Асад използва химическо оръжие

Режимът на Башар Асад е използвал многократно химическо оръжие – най-вероятно зарин - срещу бунтовниците през последните няколк...

Американската разузнавателна общност оценява с различни степени на увереност, че сирийският режим е използвал химически оръжия с малък обхват в Сирия и по-точно химическото вещество зарин. Не можем да потвърдим произхода на тези оръжия, но смятаме, че прилагането на каквито и да било химически оръжия в Сирия много вероятно произхожда от режима на Асад, каза американският министър на отбраната Чък Хейгъл.

Американският държавен секретар Джон Кери обясни, че е имало два случая на използване на химически оръжия в Сирия, а Великобритания твърди, че има ограничена, но убедителна информация от различни източници за прилагането им в размирната страна. Британският премиер Дейвид Камерън подчерта, че доказателствата са много обезпокоителни и изключително сериозни, а също така биха представлявали военно престъпление. Камерън уточни, че не е вероятно последните данни да предизвикат разполагането на британски военни части, но каза, че иска да види повече подкрепа за опозицията, за да бъде оказан натиск върху президента Башар Асад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com