В Африка се продават некачествени лекарства

10995
В Африка се продават некачествени лекарства

Голяма част от лекарствата, сред които препарати против малария и антибиотици, продавани в Африка и одобрени от Световната здравна организация (СЗО), са с големи проблеми по отношение на качеството, твърдят две проучвания, предаде БГНЕС.

Авторите на първото изследване са събрали 2 652 медикамента за лечение на малария, туберкулоза и бактериални инфекции от аптеки и складове в бедни страни.

След като направили своите анализи, те констатирали, че 13% от неразрешените от властите или СЗО лекарства се провалят на тестовете за качество. Сред медикаментите, одобрени от СЗО, 7% са били отхвърлени при тестовете, като 18% от тях били произведени в Китай. Това сочи изследването, публикувано в британското списание Research and Reports in Tropical Medicine.

"Възможно е половината от отхвърлените медикаменти да са били фалшификати, смята ръководителят на изследването Роджър Бейт от American Enterprise Institute. Другата половина са с по-ниско качество, но са легални", добавя той, като уточнява, че голям брой медикаменти, закупени от същите доставчици, нямат проблеми с качеството. Според лекаря, това навява на мисълта, че лошите производствени практики са причина за ниското качество, а не разграждането на медикаментите.

Друго проучване от същия автор, публикувано в същото списание, посочва, че в Гана и в Лагос (Нигерия), близо 8% от препаратите против малария, сертифицирани от здравните власти или СЗО, са се провалили на тестовете за качество, заради недостатъчното количество активни съставки.

Тази ниска дозировка в лекарствата срещу малария подхранва резистентността на бактериите, посочват учените. "Съзнателното производство на подправени и опасни за болните лекарства често не се смята за престъпен акт", посочва д-р Бейт.

Редактор: Ая Косарова

Източна Африка има повече газ от арабите

Огромни залежи на природен газ бяха открити край бреговете на Източна Африка. Те са с потенциал изцяло да преобърнат икономиките на ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com