В Албания българи няма?

21937
В Албания българи няма?

Държавният статистически институт в Албания обработи данните за религиозната и етническа принадлежност на своите граждани, съобщи македонския "Дневник".

Според неофициалните резултати, обявени от тиранския "Топ ченъл", във формуляра за етническа принадлежност по време на последното преброяване на населението в страната през октомври миналата година 83 на сто от запитаните са заявили, че са албанци по националност. Останалите са разпределени както следва: 0,87 % гърци, 0,3 % роми, 0,3% власи, 0,2%  македонци, 0,12% цигани, 0,01% черногорци и 0,1% - всички останали. На зададеният въпрос не са отговорили 14,07 на сто от анкетираните. Данни за граждани с българско самосъзнание няма.

Що се отнася до религиозната принадлежност, 57,12% от запитаните са обявили, че са мюсюлмани, 10,11% католици, а 6,8 на сто - източноправославни християни. Процентът на атеистите в страната се изчислява на 2,52 на сто, евангелистите са 0,11%, а бекташите са 2,11 на сто, предаде КРОСС.

Резултатите от преброяването се очаква да предизвикат големи дебати сред малцинствата, които се надпреварват да съобщават крайно увеличени цифри за своята численост.

Междувременно, асоциациите на гръцкото малцинство обявиха, че вече провеждат самостоятелно преброяване.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com