Външните министри на ЕС убедени, че в Сирия е използвано химическо оръжие

11723
Външните министри на ЕС убедени, че в Сирия е използвано химическо оръжие

Доказателствата сочат, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие при атаката в близост до Дамаск през миналия месец. До това заключение стигнаха министрите на отбраната от страните в ЕС на съвместно заседание в Литва, пише Агенция "Фокус"

„Има много признаци, че режимът е използвал химическо оръжие”, подчерта литовският министър на отбраната Юозас Олекас пред колегите си в ЕС на среща във Вилнюс. Литва в момента председателства ЕС на ротационен принцип.

Без твърдо решение за Сирия на Г-20

Днес, 6 септември, приключва срещата на страните от Г-20 в Санкт Петербург, като денят е предвиден за подпис на финални документи - Дек...

До момента официални данни от страна на ООН във връзка с взетите проби от Сирия все още няма.

Междувременно говорителят на НАТО Робърт Пшел обяви, че Алиансът няма да участва в удар срещу Сирия. Той обаче уточни, че всъщност НАТО няма нужда да взима участие, тъй като евентуалната операция срещу близкоизточната държава "ще е лимитирана". „НАТО представлява много важен форум за консултации между съюзниците и партньорите. Това е важно. Вторият елемент е това, което правим за защитата на страната-членка на НАТО, която е съседка със Сирия, т.е. Турция. Затова ние разположихме там ракети „Пейтриът”, коментира Пшел.

Позиция зае и лидерът на политическото крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) Джемил Байък. Той предупреди, че при участие на Турция в евентуална международна военна намеси в Сирия, изтеглените в Северен Ирак кюрдски бойци ще се върнат обратно на турска територия. „Засега спираме партизанските действия, но ако се извърши каквато и да е операция срещу Сирия ще прибегнем до законна отбрана”, заяви Байък за близък да ПКК интернет сайт. Освен това лидерът на политическото крило на ПКК обвини правителството на Турция, че не изпълнява своята роля за напредване на процеса за разрешаване на кюрдския проблем, а води заблуждаваща политика за спечелване на повече гласове за местните избори през пролетта на следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com