Без твърдо решение за Сирия на Г-20

8463
Без твърдо решение за Сирия на Г-20

Днес, 6 септември, приключва срещата на страните от Г-20 в Санкт Петербург, като денят е предвиден за подпис на финални документи - Декларация на лидерите и План за действие по отношение на Сирия. Разработени са и приложения към декларации по всички теми от работата на групата.

Различията в мненията за разрешаване на конфликта в Сирия са се затвърдили по време на вечерята на лидерите от Г-20, като поддръжниците и противниците на военни действия се разделиха приблизително по равно.

ООН поиска от международната общност да отдели допълнително 4 милиарда и 400 хиляди долара за хуманитарни нужди, включително за кризата в Сирия, информира БНТ.

Президентът на Русия Владимир Путин се срещна с премиера на Великобритания Дейвид Камерън след работната вечеря на лидерите от Г-20. На срещата двамата лидери са обменили още веднъж мнения за ситуацията около Сирия. Камерън оповести, че има ново доказателство за използване на химически оръжия в Сирия, по-конкретно на газ зарин.

Той заяви пред Би Би Си в Константиновския дворец, че учените от лабораторията в Портън даун за изследвали проби, взети в Дамаск и заключили, "че е имало нова химическа атака в сирийската столица.

САЩ: Разходите за военни удари по Сирия няма да са "удивителни"

Разходите по вероятните военни удари срещу Сирия няма да са „изключителни”, каза командващият Военноморския флот на САЩ, с ...

Според британски източник ставало въпрос за газ зарин, което Камерън потвърди. Той не уточни дали това бойно отровно вещество е било използвано от армията на режима. В същото време британският премиер опроверга твърдения, че е загубил тежест, след като парламентът отказа да разреши военно участие на страната в евентуална атака срещу Сирия, и подчерта, че Обединеното кралство ще играе лидерска роля в хуманитарната помощ за страната.

Президентите на Бразилия и Съединените щати Дилма Русеф и Барак Обама пък обсъдиха разкритията, че САЩ е шпионирала личните комуникации на бразилския държавен глава. Подробности за разговора не се съобщават, но вчера стана ясно, че Русеф отменя подготовката си за посещение на САЩ.

Японският премиер Шиндзо Абе и китайският президент Си Цзинпин също имаха кратка неформална среща. Двамата се срещат за първи път от заемането на постовете си. Отношенията между Токио и Пекин са влошени заради териториалния спор за островите Сенкаку.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com