Заплашва ли Турция да се обърне на Изток?

11841
Заплашва ли Турция да се обърне на Изток?

Може би предстои обрат в бурната история, която имат отношенията между Турция и ЕС, след като наскоро турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му ще поиска членство в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Организацията, неофициално наричана „Шанхайската петорка”, обединява Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан.

Сбогуване с ЕС?

В изявлението си Ердоган ясно показа, че присъединяването към ШОС е важен стратегически завой в политиката на Турция. И че за него сега най-добре е да обърне гръб на ЕС. Страните от „Шанхайската петорка” са „по-добри и по-влиятелни” от страните от ЕС, отбеляза премиерът. Той не пропусна да отбележи, че ако членството на Турция в „Шанхайската петорка” бъде одобрено, „тогава ще се сбогуваме с Европейския съюз”. Съюз, който не иска в лоното си мюсюлманска страна, заключи Ердоган. С други думи, Анкара ще обърне гръб на 50-годишния флирт с Европа.

Демонстрация на сила

Изявленията на турския премиер не трябва да бъдат надценявани. По-скоро те се вписват в силовите отношения, които Турция се опитва да изгради с ЕС. От 2005 година насам преговорите по присъединяването на Анкара към европейското семейство са в застой. „Ердоган се опита да каже на европейците „нямаме нужда от вас”, коментира политологът Берил Дедеоглу пред австрийски вестник. Турция може да си позволи тази провокация – икономиката й е много по-динамична от тази на ЕС. За периода 2010-2011 страната е отчела годишен икономически ръст от 5,2%, тоест повече от Бразилия, Русия или Южна Корея.

А може би напразна заплаха?

Членството в „Шанхайската петорка” обаче няма да замени това в ЕС. Основаната през 2007 година организация всъщност не е много стройна, а основната форма, под която се проявява сътрудничеството на членовете й, е военната, като най-често то се изразява в провеждане на общи учения. Този аспект на организацията едва ли интригува Турция, тъй като тя е член на НАТО и възнамерява да остане такъв. Това означава, че заплахата на премиера е напълно безобидна, но има за цел да напомни за една друга опасност – ако ЕС не иска Турция, Анкара може да се обърне към други региони – към арабския свят или Централна Азия.

Трибюн

Атентат срещу US посолството в Анкара

Двама души са загинали и няколко са ранени, след като избухна експлозия в близост до сградата на американското посолство в Анкара, съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com