Атентат срещу US посолството в Анкара

10969

Двама души са загинали и няколко са ранени, след като избухна експлозия в близост до сградата на американското посолство в Анкара, съобщава телевизия НТВ, предаде БГНЕС.

На мястото на инцидента има коли на Бърза помощ и полицията. Служителите на реда са отцепели района. Американското посолство се намира в квартала Чанкая, където са разположени много държавни институции и други дипломатически мисии.

Експлозията е самоубийствен атентат, заяви губернаторът на Анкара Аладин Юксел, цитиран от турския в. "Хюриет".

Една жена, която била в посолството по работа, е ранена, допълни той. Охранителят, който работел на скенера на входа на посолството, загинал при взрива, когато предполагаемият атентатор минавал през проверката, допълва изданието. Полицията е взела предпазни мерки срещу възможен втори атентат. Взривът не е причинил щети във вътрешността на посолството, съобщава телевизия НТВ. Множество пожарни коли и линейки пристигнаха на мястото на експлозията, както и началникът на турската полиция Мехмет Кълъчлар.

Охранителните камери не записвали в момента на взрива заради повреда в електрическата система в района. Не е ясно дали сградата на посолството е единствената, засегната от проблема. Всички служители на посолството са отведени на безопасно място в сградата.

Експлозията става в момент, когато САЩ, Германия и Холандия разположиха на турска територия под егидата на НАТО батареи с ракети земя-въздух Пейтриът, предназначени да защитават страната от евентуални атаки от Сирия.

Инспекция на място е извършил лично началникът на Генералната дирекция за сигурност Кадир Ай. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган направи изявление, че не разполага с детайлни сведения и в момента получава информация за бомбения атентат.

Кюрдските сепаратисти отрекоха, че се изтеглят в Ирак

Кюрдската работническа партия (ПКК) опроверга съобщенията в медиите, че екстремистите от организацията ще се изтеглят от Турция в рамки...

До момента никой не е поел отговорността за взрива.

През юли 2008 година трима турски полицаи загинаха при атака пред американското консулство в Истанбул.
През ноември 2003 година при четири атаки с коли-бомби срещу синагоги, британското консулство и британската банка HSBC в Истанбул бяха убити 63 души, сред които и генералният консул на Великобритания.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com