Прави ли се утилизиране на боеприпаси без разрешение в завод "Миджур"?

1601
Прави ли се утилизиране на боеприпаси без разрешение в завод "Миджур"?
Снимка: БГНЕС

Сигнал за извършване на взривове на територията на експлоадиралия преди две години завод „Миджур“ до Горни Лом получи Actualno.com на редакционната си поща. Сигналът е пратен до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Бойко Борисов и до екоминистъра Ивелина Василева.

Припомняме, че експлозията през 2014 година отне живота на 15 души.

Една година от трагедията в завод "Миджур"

Днес, 1 октомври, се навършва една година от взрива в Горни Лом, който отне живота на 15 души. Мощният взрив срива със земята цех "С" ...

Според подателите на сигнала от Национално движение „Екогласност“ за взривовете е имало пусната официална обява от служител на „Миджур“ към фирма „Видекс“. Лицензът за всякакви дейности с взривни вещества на фирма „Видекс“ беше отнет за половин година в началото на март 2015 година от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Справка на Actualno.com в публичния регистър на съвета показа, че фирма „Видекс“ не присъства в регистъра към днешна дата (01.09.2016). При опитите ни да се свържем с фирмата на обявените в сайта ѝ телефони за контакт нямаше отговор до публикуването на материала.

Съгласно пратената на електронната ни поща обява в периода 30 август – 2 септември на територията на „Миджур“ ще се извършат контролирани взривове, които „ще бъдат няколко на брой с малка сила и мощ и по никакъв начин няма да застрашават живота и здравето на местното население“.

В сигнала относно планираните взривове подателите задават следните въпроси към отговорните органи:

Страшно - до 100 тона мини на ден са стигали до Горни Лом почти без охрана

Страшните разкрития, последвали миналогодишната трагедия в Горни Лом, когато при взрив на цех в завод „Миджур” загинаха 15 ...

1. Защо фирма “Видекс” извършва взривове, когато е с отнети разрешителни?

2. След като производството от Прокуратурата е приключило и се работи по изготвяне на Обвинителен акт, защо площадката на завода се използва като нерегламентиран полигон за унищожаване на боеприпаси/оръжия, когато това е обикновена производствена площадка?

3. На какво основание извършителят на взривовете сам оценява себе си, че “Отделените газове ще са незначителни и няма да замърсят околната среда”. Къде е екологичният регулатор Министерството на околната среда и водите, който е държавният контролен орган с право на подобна оценка. Лошото е, че ни е известен безхаберният от дълги години факт, че МОСВ не разполага с апаратура за измерване на диоксини и фурани, които се отделят при подобни взривове и са с канцерогенен риск за човешкото здраве?

Припомняме, че на 24 ноември миналата година, с гласовете на ГЕРБ, не беше приета предложена от "Патриотичния фронт" поправка в Закона за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси и конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и тяхното унищожаване. "Патриотите" искаха да бъде забранен вносът на чужди боеприпаси за утилизиране в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com