Избори в Сърбия: Вучич с най-големи шансове, опозицията заплашва с бойкот

2551
Избори в Сърбия: Вучич с най-големи шансове, опозицията заплашва с бойкот
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия се отправя към парламентарни избори в неделя, 21 юни, след провалена кампания, лишена от митинги заради коронавирусната криза, и бойкот на опозицията, който едва ли ще застраши победата на управляващата партия.

На фона на тази необичайната избирателна сцена в страната президентът Александър Вучич оглавява Сръбска прогресивна партия (СПП) в бюлетините, която е на власт в последите осем години.

В Сърбия - беззаконие, корупция и натиск върху медиите

Пътят им към победата е заплашен от бойкот, иницииран от опозиционни лидери, които твърдят, че свободни и честни избори не са възможни при все по-авторитарното управление на Вучич.

Докато някои от основните партии бойкотират, почти 20 други по-малки групи все още са в надпреварата, с малко общо помежду си, освен отвращението си към президента.

На този фон дясноцентристката партия на Вучич се предвижда да увеличи мнозинството си с 60% от гласовете, показва проучване на изследователската агенция „Фактор Плюс“, цитирана от БГНЕС.

На следващо място с около 12% е нейният коалиционен партньор - Социалистическата партия на Сърбия (СПС).

По-голямата неизвестност в случая е избирателната активност сред 6,5 милиона регистрирани избиратели в страната в светлината на затихващите коронавирусни страхове и кампанията за бойкот. Ниската избирателна активност може допълнително да застраши легитимността на вота, като Вучич вече е изправен пред строги критики от групите за човешки права, които твърдят, че демокрацията на страната се руши в хватката му.

Гласувайте или решавайте кръстословици?

С приближаването на изборите телевизиите, подкрепящи бойкота, правят оригинални предложения за други начини за прекарване на тази неделя. Сред опциите влизат градинарство или решаване на кръстословици, „защото това е най-добрият начин да използвате молива този ден“, шеговито зоват ТВ канали.

Вучич, който беше министър-председател два пъти, преди да стане президент, нарече бойкотното движение истинска заплаха за демокрацията на Сърбия.

Самият 50-годишен политик може да се похвали с прилив на подкрепа за справянето му с епидемията от коронавирус в Сърбия. Страната загуби около 260 живота заради вируса, но избегна мащаба на епидемиите, наблюдавани в тежко засегнатите европейски страни. След като мерките за блокиране вече бяха премахнати и инфекциите започнаха отново да растат, Вучич предприе отмяна на изборната кампания, но не и на самите избори, които вече бяха отложени от април.

Той обаче излезе на сцената за виртуални събирания, заставайки пред стотици компютърни екрани на своите привърженици.

„Не дойдох днес да ви кажа„ гласувайте за нас, ще има мед и мляко и всичко ще е цветя и рози, не мога да го направя“, каза той на неотдавнашен виртуален митинг. "Но ви казвам, че през 2025 г. ще имате средна заплата от 900 евро (1000 долара)", увери той за рязко покачване на заплатите, които в момента са средно 500 евро на месец.

Вучич: Сърбия отказва членство в ЕС без отстъпки за Косово

Президентът Александър Вучич заяви, че ще се откаже от членство на Сърбия в Европейския съюз, ако тя не получи отстъпки в замяна на при...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 юни

Премиерска мистерия и очакване за манипулиран вот

Според анализаторите изборите вероятно няма да бъдат свободни или честни в светлината на твърдия контрол на Вучич над правителството и голяма част от пресата.

Той все още не е обявил кой ще е следващият премиер, ако СПП спечели.

"Медийната среда не е свободна, институциите не са независими, така че е много трудно някой да бъде предизвикателство за правителството на изборите", заяви професорът от университета в Грац Флориан Бийбър пред АФП.

Вархели: Очаквам честни избори в Сърбия

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че очаква предстоящите парламентарни избори в Сърбия на 21 юни да бъдат честни. То...

Базираната в САЩ организация за човешки права „Freedom House“ също заяви миналия месец, че Сърбия няма демокрация след "години на увеличаване на държавната автокрация, злоупотреба с власт и тактика на силните" под управлението на Вучич.

Някои сърби, като 46-годишната банкова служител Драгана Михайловски, са решили, че оставането у дома е най-добрият начин да изразят позицията си.

"Дори ако бойкотиращата опозиция изглежда слаба и не представлява непременно моите политически възгледи, аз няма да отида да гласувам, защото това, което Вучич прави, е непоносимо", твърди тя.

Статистика на вота и засилено наблюдение

Общо 6 583 665 граждани на Сърбия имат право да гласуват на парламентарните избори в страната в неделя, 21 юни. Те ще могат да упражнят правото си на глас в 8 386 избирателни секции. Това е с около 150 000 по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори, според РТС. Сръбските граждани извън страната ще могат да гласуват в повече от 40 избирателни секции.

"Шпигел": Корона-диктатура в Сърбия на Вучич

Много държави от Централна и Източна Европа ограничиха масово свободата на своите граждани. Президентът на Сърбия стигна най-далече от ...

Изборите ще бъдат наблюдавани от 3 341 местни и 111 чуждестранни лица. В допълнение към мисията за наблюдение на БДИПЧ (Служба за демократични институции и човешки права на ОССЕ), изборите в Сърбия се наблюдават и от местни наблюдатели на ЦРТА и ЦЕСИД, наблюдатели за борба с корупцията и за първи път ЕНЕМО - Европейска мрежова организация за наблюдение на изборите.

21 са участващите в надпреварата партии и коалиции, които ще се борят за преминаване на прага от 3% от избирателите, за да спечелят места в сръбския парламент, съобщава "Данас".

С шансове за най-много места е Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич , която според предвижданията ще спечели около 60% от гласовете. След нея се нарежда нейният коалиционен партньор - Социалистическата партия на Сърбия (СПС) с 12%.

Предизборният период на размисъл преди парламентарните, общинските и местни избори в Сърбия започна в полунощ и ще продължи до затварянето на избирателните секции в неделя, 21 юни, в 20:00 часа.

Периодът на размисъл означава, че кандидатите няма да могат да рекламират в традиционните медии или да организират предизборни митинги. Социалните мрежи обаче не са обект на тези ограничения и в тях партиите могат да продължат предизборната си дейност без пречки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари