Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

15 май 2024, 07:30 часа • 8686 прочитания

Основният боен танк е отличителен белег на съвременната война, пише The National Interest. Идеята за „сухопътен крайцер“ отдавна очарова стратезите на сухопътните бойни действия. В момента има 5 танка, които се отличават от останалите.

По време на Втората световна война германците стават известни със своето техническо майсторство и иновативно инженерство. Танковете на Вермахта са обект на завист от целия свят. От друга страна, те бяха скъпи и Берлин има трудности с масовото производство.

Американските танкове бяха по-ниски от немските по размер и мощност, но Съединените щати лесно можеха да започнат масовото им производство и да смажат бойните формирования на врага. Още: Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Съветските танкове също бяха известни с редица предимства (до такава степен, че придобиха голяма популярност за износ). Елизабет Оуенс в Warrior Maven предложи, за да се определи най-добрият танк в света, да се вземат предвид най-новите критерии, включително „възможностите на изкуствения интелект и дистанционното събиране на данни“.

Но какво ще стане, ако авангардните способности не са същите, дори на съвременното бойно поле?

Руснаците създадоха един от най-модерните танкове в историята, но Т-14 "Армата" не участва в бойни действия в Украйна, защото се оказа твърде скъп и труден за поддръжка - а и май-май неособено готов. Вместо това руснаците широко използват на бойното поле много по-малко модерния Т-72 от съветската епоха.

Американците също използват своите M1 Abrams, които бяха пуснати преди десетилетия и донесоха на САЩ светкавична победа над силите на Саддам Хюсеин по време на операция Пустинна буря. Още: Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

Техническото съвършенство със сигурност е мярка за предпочитанията към танка, но далеч не е единственото. В допълнение към усъвършенстваните способности, танкът изисква оцеляване, надеждност и възпроизводимост.

Не трябва да забравяме истинското му предназначение. Нека се върнем към най-мрачните дни на Първата световна война, когато първите танкове са разработени и внедрени. Предната линия е статична. Настъпателната маневрена война, започната от Германия през 1914 г., се провали. Тя беше заменена от позиционни отбранителни бойни действия. Противниците са уморени от безкрайния конфликт. Войната всъщност замръзна в окопите. Страните не можеха да се победят и се стремяха да получат решаващо предимство за пробив. И единственият начин за това беше в технологията.

Така се появи танкът. От този момент нататък, във всички следващи войни, основната цел на танка бе да пробие укрепени вражески линии чрез комбинация от висока скорост, тежка броня и мощни оръжия и, като проникне дълбоко във вражеските линии, да сломи съпротивата и да създаде обща тактическа способност за обкръжаване на противника. Но днес танковете са изправени пред множество нови заплахи.

Редица оръжия, включително противотанкови Javelin, заредени с експлозиви дронове, сложни импровизирани взривни устройства (IED) и други неконвенционални системи, предоставиха значителни предимства на защитниците. И е важно, че колкото по-модерен е танкът, толкова по-чувствителна е всяка загуба за атакуващата страна (какъвто е случаят с руския Т-14 Армата). Още: Танкове "Ейбрамс" за милиарди: Апетитна сделка в полза на САЩ

Ето кои са петте 5-те най-добри съвременни танкове:

5) K2 Black Panther (Южна Корея)

Колумнистът Питър Сучиу нарече този танк най-великият в света. Има отличен двигател, невероятна защита, мощно 120 мм гладкоцевно оръдие със скорострелност от 10 до 15 изстрела в минута. Южна Корея създаде този танк от следващо поколение, за да се противопостави на евентуална севернокорейска инвазия.

Превъзхожда всичко в арсенала на Северна Корея. Tурция вече го избра, предпочитайки го пред много други опции.

Има само една важна подробност: K2, наречен "Черната пантера", е безумно скъп. Ще бъде ли възможно да се установи масово производство и ремонт в контекста на продължителна война, по време на която инфраструктурата на Южна Корея ще бъде унищожена или сериозно повредена? Още: Русия е загубила толкова танкове в Украйна, колкото е имала преди войната

Ако изключим това от уравнението, възможностите за електронна война и общото техническо ниво правят този танк може би най-добрият в света. Замяната на тези системи в случай на големи загуби в голяма война обаче се очертава да бъде трудна, което повдига сериозни въпроси.

4. Leclerc XL (Франция)

Този танк е проектиран за висока скорост и маневреност. Той развива скорост до 80 километра в час и поразява цели на разстояние до 4 километра. В същото време той е много по-лек от колегите си от трето поколение, включително M1 Abrams.

Поради своята лекота той отстъпва на аналозите си по отношение на тежестта на бронята, но има динамична защита като Leopard 2.

Само три държави освен Франция експлоатират този танк, а бойният му опит е много ограничен. Той обаче беше използван от Обединените арабски емирства (ОАЕ), когато се намесиха в гражданската война в Йемен, и наблюдатели отбелязаха, че Leclerc се представи по-добре от саудитския парк на американския Abrams. Производството обаче е закрито през 2008 г. и в момента се модернизират 50 танка. Възобновеното масово производство на тези танкове би било трудно, а и те няма да имат успех срещу противник като Русия, пише The National Interest.

3."„Меркава 5" (Израел)

Израелският танк Merkava 5, наречен Barak или Lightning, съчетава не само модерни технологии като сензори и възможности за електронна война, но и система за изкуствен интелект. Оборудван е с едно 120 мм гладкоцевно оръдие, разработено от Israel Military Industries, способно да изстрелва бронебойни снаряди и управляеми снаряди с обсег до 4000 м.

Допълнителното въоръжение се състои от двуцевна 7,62 мм картечница отпред, също такава картечница от дясната страна на купола и вътрешно монтирана 60 мм минохвъргачка. Има невероятни сензори и електроника и наистина впечатляващ двигател. Ограничен брой от тях се намира в израелските въоръжени сили (IDF). Израел със сигурност може да ги произвежда в достатъчни количества, за да поддържат бойна способност.

2. M1 Abrams (САЩ)

Легендарен танк с отличен опит, Abrams е един от най-добрите в света, но той също остарява. Дори модернизираната версия на AbramsX, въпреки че ще надмине своя предшественик по сложност, след като получи бордови изкуствен интелект, едва ли ще стане тотална непобедима иновация на бойното поле.

1. Т-72 (Русия)

Причината, поради която този стар съветски танк все още е най-добрият в света и защо много страни продължават да го използват, е, че е лесен за управление и евтин за производство. В Украйна от опит руснаците установиха, че нито Т-90М, нито споменатият Т-14 "Армата" могат да се справят по-добре от него.

Парадоксално е, но Т-72 спаси ситуацията и за двете воюващи страни. Освен това тези системи са лесни за масово производство и загубите (дори и големи) са без съдбоносно значение, защото няма да е трудно да бъде още произвеждан. Ето защо това е най-великият танк в света и днес.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес