В Сърбия - беззаконие, корупция и натиск върху медиите

3380
В Сърбия - беззаконие, корупция и натиск върху медиите
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия сериозно изостава в ключови области като независимостта на съдебната власт, борбата с корупцията, свободата на медиите, но също така и във вътрешните процеси за военни престъпления и организирана престъпност.

Това се посочва в редовния полугодишен доклад на Европейската комисия (ЕК) за състоянието на върховенството на закона в Сърбия като страна в процес на преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), цитиран от БГНЕС.

Полъх за възможно разбирателство между Сърбия и Косово

Сърбия може временно да спре кампанията за оттегляне признаването на Косово, само ако Прищина прекрати кампанията за признаване и за чл...

Този така наречен "Нонпейпър документ" представлява анализ на ситуацията и напредъка в глави 23 и 24 (съдебната система и правата на човека) в преговорите за присъединяване, който е ключов за по-нататъшния напредък в процеса на присъединяване.

„Правителствени служители, някои от най-високо ниво, както и членове на парламента, продължават редовно да коментират публични изслушвания, текущи съдебни производства и отделни съдии и прокурори. Статиите в таблоидните вестници са насочени към дискредитиране на членове на съдебната система. В някои случаи съдиите са поискали оправдателни присъди по дела, свързани с местни политици, позовавайки се на натиск върху тях и техните семейства“, се казва в документа на Брюксел.

В доклада на ЕК се отбелязва, че сръбските власти продължават да осигуряват подкрепа и публично пространство за осъдени военни престъпници и позволяват реч на омраза.

В анализа се посочва още, че Сърбия, включително на най-високо държавно ниво, продължава публично и непрекъснато да оспорва решенията на Хагския трибунал.

Сърбия с най-ниска смъртност от коронавирус на Балканите

Няма нови починали от коронавирус през последното денонощие в Сърбия. Така броят на жертвите остава 252. 73 положителни проби са откри...

Ситуацията в секторите, които са особено уязвими от корупция, „остава до голяма степен непроменена“. Секторите включват обществени поръчки, инфраструктурни проекти, здравеопазване, образование, строителство, пространствено планиране и публични предприятия.

ЕК отбелязва продължаващите заплахи, сплашване и насилие срещу журналисти. Документът също така посочва опита на сръбското правителство да централизира информацията по време на пандемията от коронавирус и ареста, последван от продължителен натиск и сплашване на журналистката Ана Лалич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com