Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почти трилион долара: Американската армия днес

14 май 2024, 07:30 часа • 2958 прочитания

САЩ нямат достатъчно военна мощ, за да се противопоставят на Русия и Китай едновременно, пише The National Interest. Същевременно Щатите харчат твърде много за своята армия. По този показател те са без конкуренция на световната сцена. В същото време нищо не застрашава териториалната цялост на Америка. Следователно намаляването на разходите изглежда най-подходящият вариант за бъдещето.

Стана ли американската армия твърде обременяваща? Пакетът за чуждестранна помощ от 95 милиарда долара (за Украйна, Израел и Тайван), одобрен от Конгреса, макар и технически да не представлява военни разходи в буквалния смисъл на думата, постави под контрол военния бюджет на САЩ и накара мнозина да се чудят: Колко голям е! Още: Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Казано направо, да, Съединените щати харчат твърде много за своята армия. И ето защо. По този показател САЩ са извън конкуренцията на световната сцена - никой не може да се доближи до тях.

Какво сочат цифрите?

Нека просто разгледаме цифрите: САЩ харчат почти 900 милиарда долара годишно за отбрана.

Китай, най-голямата заплаха за Америка, почти равен противник и с втората най-добре финансирана армия в света, харчи по-малко от 300 милиарда долара годишно за отбрана.

А Русия, която отдавна е представяна като най-голямата заплаха за Америка, харчи по-малко от 90 милиарда долара годишно за отбрана - само една десета от бюджета на САЩ. Така никоя от над 200-те страни на Земята не може дори да се доближи до САЩ по разходи за отбрана. Още: Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Съединените щати имат по-големи и по-широки стратегически цели от повечето страни и са прекарали едно поколение на световната сцена като единствен хегемон, но да превъзхождат три пъти своя най-близък съперник изисква наистина забележителна инвестиция.

Но това не е достатъчно

Съединените щати харчат почти един трилион долара годишно за своята армия, но военното господство на световната сцена остава неуловимо. Да, САЩ имат най-боеспособните въоръжени сили в света. Да, Вашингтон е в състояние да разположи войски на няколко театъра едновременно. Но могат ли САЩ да сдържат Китай в Индо-Тихия океан само с груба сила, ако е необходимо? И ще успеят ли да устоят едновременно на Китай и Русия? Още: Байдън: С подкрепата си за Украйна ние държим американските войски извън войната

За да наложат наистина възгледите си на целия свят, САЩ не разполагат с достатъчно военна мощ. Това ще изисква допълнително военно финансиране, а това пряко означава, че сегашното ниво на разходи е недостатъчно. Но тъй като повишеното харчене е безотговорно, а сегашното ниво на разходи все още е неустойчиво, най-подходящият вариант все още изглежда намаляването на разходите.

Благоприятна география

Основната задача на всяка армия е да гарантира безопасността на собствените си граждани. А американските военни ще положат много малко усилия, за да изпълнят тази задача. Защо? Защото Съединените щати са късметлии: те се радват на най-благоприятната география в световната история. Америка е обширна и богата на ресурси. Западната и източната граници на САЩ са защитени от възможни съперници с океани с дължина няколко хиляди мили.

Целият американски континент е представен от държави, които са слаби и относително приятелски настроени. Съединените щати са световен лидер по брой огнестрелни оръжия на глава от населението. Така че САЩ са в безопасност. Териториалната цялост на Америка е почти не застрашена. Още: Ново проучване: Американската армия става все по-слаба

Ако Съединените щати наистина искаха да укрепят вътрешната си сигурност, средствата щяха да отидат за укрепване на вътрешните буфери: Бреговата охрана, Администрацията за транспортна сигурност и митническата и гранична защита, а не самолетоносачи, морски експедиционни сили и стелт бомбардировачи, пише The National Interest.

Американските ресурси не са неограничени. Всеки долар, изразходван за армията, лишава от средства други области. И все повече се налага Съединените щати да конкретизират най-належащите си нужди: здравеопазване, образование или борба с ширещата се наркомания. Или още по-добре, борбата с бездомността.

Автор: Харисън Кас

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес